petek, 19 aprila, 2024
DomaSvetRazklana zgodovina, svet s sankcijami, ki Putina ne ganejo

Razklana zgodovina, svet s sankcijami, ki Putina ne ganejo

To kar se dogaja je nedopustno, ampak takšnih nedopustnosti se je v zgodovini zgodilo prevečkrat. Posamezniki, politika, ego, zamere, ki so največkrat povzročile in z vojnim posegom še danes povzročajo žrtve med civilnim prebivalstvom. Očitno se še nekje drugje ukvarjajo s polpreteklo zgodovino, pa čeprav si večina želi normalnega, mirnega sobivanja. Po zadnjih informacijah je umrlo najmanj 137 ljudi, več kot 300 je ranjenih, na begu je okoli 100.000 ljudi!

Putinov režim je začel obsežno vojaško operacijo proti Ukrajini na vojaške in strateške infrastrukturne objekte v ukrajinskih mestih in vaseh. Ruske vojaške sile napadajo z neba in kopnega, napadi pa se nadaljujejo z vzhoda, juga in severa. Ne samo Moskva, ampak tudi t.i. ruski satelit sodeluje pri nedopustnem napadu na evropsko državo, to je Belorusija oz. Lukašenkov režim, poročajo ukrajinski mediji, saj so ruske sile sile napadle tudi z ozemlja Belorusije, ki meji na severu Ukrajine. Na podlagi imperialno-sovjetskih imperativov sta diktatorja dokončno znorela in sledita Stalinovim in Hitlerjevim merilom (napad se je zgodil po 4. uri zjutraj, tako kot so to storili nacisti junija leta 1941). Putin je sprejel najslabšo možno odločitev – uničenje ukrajinske države, še poročajo nekateri ukrajinski mediji.

V večernih urah pa je ruska vojska prevzela nadzor nad vojaškim letališčem Hostomel na severnem obrobju Kijeva, po več urah spopadov pa je zasedla tudi jedrsko elektrarno v Černobilu. Predsednik Zelenski, ki je napad na Černobil označil za “napoved vojne celi Evropi”, se boji, da se bo ponovilo leto 1986. Oblasti v Kijevu so prebivalce pozvale, naj poiščejo zavetje v zakloniščih in razglasile policijsko uro med 22. in 7. Javni prevoz v tem času ne bo deloval, bodo pa postaje podzemne železnice ves čas odprte, da bodo lahko služile kot zatočišče. Na ukrajinski strani trdijo, da so od jutranjih ur, ko se je začela invazija, skupno našteli že več kot 200 napadov na svojih tleh., ki še ni bila ogrožena, izsiljevanje in hibridna vojna.

Putinov režim je začel obsežno vojaško operacijo proti Ukrajini na vojaške in strateške infrastrukturne objekte v ukrajinskih mestih in vaseh. Ruske vojaške sile napadajo z neba in kopnega, napadi pa se nadaljujejo z vzhoda, juga in severa. Ne samo Moskva, ampak tudi t.i. ruski satelit sodeluje pri nedopustnem napadu na evropsko državo, to je Belorusija oz. Lukašenkov režim, poročajo ukrajinski mediji. Na podlagi imperialno-sovjetskih imperativov sta diktatorja dokončno znorela in sledita Stalinovim in Hitlerjevim merilom (napad se je zgodil po 4. uri zjutraj, tako kot so to storili nacisti leta 1941). Putin je sprejel najslabšo možno odločitev – uničenje ukrajinske države, še poročajo nekateri ukrajinski mediji.

Ukrajinski zdravstveni minister je potrdil, da je v napadih umrlo 57 Ukrajincev. Ta številka vključuje vojaške in civilne žrtve. Ukrajinski zdravstveni minister Viktor Ljaško je sporočil, da ruske sile napadajo tudi bolnišnice. Po neuradnih podatkih je v ruskih napadih umrlo več kot 130 ljudi.

Vsekakor pa ni pričakovati posredovanja zveze Nato in ameriških vojaških sil, saj bi slednje pomenilo res vojno svetovnih razsežnosti, saj gre za dve t.i. jedrski velesili. Tako kot EU, je tudi ameriški predsednik Biden v svojem govoru napovedal gospodarske sankcije. Gre za za nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Napovedal je, da imajo skupaj z zavezniki in partnerji v pripravi še več sankcij.

Medtem pa vse od jutranjih ur proti zahodu Ukrajine potuje na tisoče Ukrajincev, ki želijo ubežati vojni agresiji. Po letu 2014 gre za nov napad Rusije na ozemlje Ukrajine. Kot je v svojem jutranjem govoru povedal ruski predsednik Putin s tem želi končati 8-letno trpljenje ljudi (Rusov v Ukrajini) oz. genocid, ki se po njegovem mnenju dogaja v Ukrajini. 

Zgodovina obeh držav je zanimiva, prepletena in očitno še danes nestabilna. Namreč v času druge svetovne vojne je del Ukrajincev sodelovalo z nacistično Nemčijo in so bili med vojno tudi pripadniki tako imenovanih SS enot. In Ukrajina z dobrimi 41 milijonov prebivalcev (brez Krima in Donbsa pa 37 mio), danes tvorijo tako Ukrajinci kot Rusi in ostale manjšine. Vsekakor je največ prvih dveh. In Rusija še vedno nekaterim Ukrajincem očita nacizem.

Zahodni del Ukrajine je bil na začetku druge svetovne vojne med 1939 in 1941 pod zasedbo Sovjetske zveze, ki je na tem območju nadaljevala utrjevanje totalitarnega režima, za katerega so bile značilne aretacije med prebivalstvom, temu pa so sledile množične deportacije in usmrtitve. Leta 1941 je po razdoru pakta med Hitlerjem in Stalinom državo zasedla nemška vojska, ki se je kruto znesla nad prebivalstvom. Žrtve med prebivalci so bile v Ukrajini med najvišjimi v Evropi. V veliki domoljubni vojni, kot je še vedno znana med mnogimi Ukrajinci, naj bi umrlo več kot osem milijonov ljudi.

Na zahodu države so leta 1942 ustanovili UPA, ki je za kratek čas sodelovala tudi z nacistično vojsko, saj je upala, da bodo tako dosegli neodvisnost tega dela Ukrajine. Na svojem vrhuncu leta 1943 je UPA štel 100.000 upornikov, v enoti SS Galicia, kot je ime pokrajini, ki zavzema jugovzhod Poljske in zahod Ukrajine, pa se je proti Rdeči armadi bojevalo več deset tisoč Ukrajincev. Po umiku nemške vojske v letih 1943 in 1944 je bila UPA prisiljena v nemogoč boj proti nacistom in vojski Sovjetske zveze, ki je znova zasedla Ukrajino, priključila pa ji je tudi etnično ukrajinska območja na vzhodu Poljske in Češkoslovaške. Še leta 2015 novim ukrajinskim oblastem ni uspelo prepričati veteranov Rdeče armade in UPA-ja, da bi skupaj zaznamovali spomin na žrtve druge svetovne vojne.

Po svetu so številni protesti, ki nasprotujejo ruski invaziji, tudi v Moskvi, kjer so aretirali nekaj sto ljudi. Putina so marsikje označili za novodobnega Hitlerja.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da je Ukrajina samostojna država, del Evrope.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča