petek, 29 marca, 2024
DomaSvetRAZMIŠLJAM: Kdo je zlorabil Ukrajino in ali bo prevzel odgovornost?

RAZMIŠLJAM: Kdo je zlorabil Ukrajino in ali bo prevzel odgovornost?

Ne vem, kaj je prav in kaj ne. Oziroma vem, da ne smeš z orožjem nad urbana naselja, ljudi. Ni mi vseeno. Umirajo civilisti. To ni fronta, pač pa napenjanje oz. dokazovanje ‘mišic,’ pa čeprav slednjih čez oceane. Glede na svoja leta, lahko samo rečem, da je to obuditev nekdanje t.i. hladne vojne.

Nekoč sta bila zahodni in vzhodni vojaški pakt. In če je slednji, Varšavski pakt, razpadel, pa je zahodni (NATO) še vedno zelo aktiven, kjer ima svojo najmočnejšo vlogo v ozadju ZDA. In prav slednjega pri širjenju proti Vzhodu nekdanja Sovjetska zveza, zdaj Rusija, ne odobrava, dopušča. Med najmočnejšima jedrskima silama je očitno pomembna distanca, ki jo očitno zahodni del krši s kvazi  demokracijo, spet drugi pa po starih načelih ščiti svoj domet, pa čeprav si je dovolil morijo v drugi državi, zdaj v Ukrajini.

Ob ruski agresiji v Ukrajini vidim na socialnih omrežjih razdvojenost slovenskega naroda. Trpijo, umirajo civilisti v Ukrajini! Po mojem laičnem mnenju, je po nedopustni moriji na območju eks Juge, po drugi svetovni vojni, to druga bratomorna vojna. Nerazumljivo, glede na civilne žrtve, uničenje bivališč ljudi, ki so med drugim tudi iste narodnosti kot agresor.

O zgodovini, nečedni, tako skrajni ukrajinski in ruski, sem že pisal. So ljudje in so politiki, ki z vojaškimi ‘mišicami’ posegajo v odraščanje številnih otrok. In najmlajši preživeli v agresiji, ki so že zdaj izgubili svoje, najverjetneje tega ob odraščanju ne bodo pozabili kar tako oz. potlačili. In očitno bo to spet nov krog hudega, začaranega kroga trpljenja, ki lahko ob posredovanju zunanjih podžigalcev spet zaneti morijo. Slednji imajo večkrat samo svoje interese.

Razmišljam in obžalujem, da se slednje dogaja in tudi nas razdvaja. A se ob koncu tega zapisa sprašujem, koliko odgovornosti poleg Rusije, ki napada Ukrajino (slednje je nedopustno), nosijo tudi nekatere druge države z Zahoda, ki so Ukrajino, državo polno preobratov in tudi korupcije, izpostavile? Tega seveda ne bodo nikoli priznale. Vsekakor naj se agresija takoj konča. Smo leta 2022!

Morda pa se motim. R.E.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča