Refresh Novo mesto

Refresh Novo mesto

-
0 380

Glavni cilj projekta je približati kulturno dediščino mladim in jim ponuditi možnost, da do dediščine razvijejo poseben, pozitiven odnos, jo osvežijo in s tem pripomorejo k ohranitvi tovrstnega bogastva za našo prihodnost.

Srce projekta so prav REFRESH Heritage Weeks, ki jih organiziramo države partnerice, od 10. do 15 junija 2019 je v Novem mestu Refresh Heritage Week Novo mesto 2019 V tednih, ki so posvečeni kulturni dediščini in mladim, umetniki različnih smeri iščejo navdih v mestu in njegovi dediščini, ki postane predmet njihove ustvarjalne, mladostne osvežitve.

Tokrat v Novem mestu v okviru projekta REFRESH gostimo mlade plesalce iz Španije, Italije in Romunije, ki so za novo plesno kreacijo poiskali navdih in izhodišče v bogati, tisočletni kulturni dediščini Novega mesta.

20 mladih plesalcev iz partnerskih držav ter gostiteljice Slovenije, kjer sodelujejo mladi plesalci iz Novega mesta, Jesenic in Šentjurja so cel teden pod vodstvom odlične mentorice Tjaše Žibert iz Plesnega studia Novo mesto ustvarjali in sestavljali ter zavzeto vadili novo koreografijo, ki jo bodo predstavili na zaključni prireditvi, ki bo v okviru Tedna kultur Novo mesto 2019 potekala na glavnem trgu v petek, 14. Junija ob
17. uri.

Za organizacijo in celotno izvedbo plesne delavnice in končnega nastopa gre velika zahvala Robiju Grmeku vodji Plesnega studia Novo mesto ter tudi »njegovim« plesalkam in plesalcem.

V okviru Refresh Heritage Week Novo mesto 2019 je potekala tudi filmska delavnica, ki jo je vodila Ivana Vogrinc Vidali, študentka režije na AGRFT Ljubljana. Na delavnici je sodelovalo 10 dijakov Ekonomske šole Novo mesto. Filmska delavnica je bila organizirana v sodelovanju z Akademijo za gledališče radio film in televizijo, ki je k projektu REFERESH podala tudi pismo podpore.

S filmsko delavnico smo k spoznavanju, odkrivanju in srečevanju s kulturno dediščino povabili mlade, ki sta jim blizu video in film. Tudi njim je pri ustvarjalnem procesu nastajanju novih filmov in videa bilo izhodišče bogastvo kulturne dediščine Novega mesta. S kamero so se odprtih oči in veliko mero mladostne ustvarjalnosti odpravili v mesto ter beležili vtise, prizore, srečanja in nastalo je nekaj novih filmov, skupno pa jim je, da je njihov navdih kulturna dediščina.

V petek, 14. junija ob 16.30 uri bo ob zaključku filmske delavnice v predavalnici Dolenjskega muzeja potekala okrogla miza, ki jo bo vodila mentorica delavnice Ivana Vogrinc Vidali, gost pa bo izvrsten režiser Marko Naberšnik. Spregovorili bodo o tem ali sta danes video in film nosilni medij izražanja, pa tudi kreativnega ustvarjanja mladih in ali je kulturna dediščina lahko tema in navdih za dober video ?

Predstavili bodo tudi kratke filme, ki so jih posneli mladi, udeleženci filmske delavnice REFRESH.