Reke visoke in iz strug in okrepljen veter

0
185

Zaradi obilnih padavin, od sobote do nedelje zjutraj je v 24h v hribovitem svetu Severne Primorske in na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp padlo med 100 in 250 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi prek 300 l/m2, drugod v zahodnem, južnem in osrednjem delu med 30 in 80 l/m2.  V nedeljo je od 7h do 13h padlo predvsem v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije še od 10 do 30, krajevno na severozahodu tudi prek 50 litrov na kvadratni meter, drugod je bilo padavin manj, najmanj v severovzhodni Sloveniji.

Deževje se bo nadaljevalo vsaj do sredine noči na ponedeljek. V nedeljo popoldne in prvi del noči na ponedeljek bo ozračje še nestabilno, pojavljale se bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, predvsem v zahodni in južni Sloveniji. Ob tem lahko hitro porastejo meteorne vode, manjše reke in hudourniki. Zvečer se bodo ob prehodu vremenske fronte padavine okrepile tudi na severovzhodu države.

Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter s hitrostjo okrog 80 km/h, ob morju pa okrepljen jugo. Poročajo o težavah o zalitih prostorih, plazovih in razkritih objektih in podrtih drevesih zaradi vetra.

Naraščanje rek na zahodu države se je prehodno ustalilo, nekatere reke upadajo. Ob ponovni okrepitvi padavin danes popoldan in v noči na ponedeljek je možen ponoven porast rek v večjem delu države.

Ob nevihtah in močnejših nalivih lahko danes popoldan in zvečer hitro porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države.

Opozorilne pretoke presegajo reke: Tolminka, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Pretoki naštetih rek so ustaljeni. Opozorilni pretok je presegla tudi Ljubljanica v Mostah, ki bo danes in jutri predvidoma še nekoliko porasla.

Danes bo močneje porasla tudi Sava v srednjem in spodnjem toku. Sava v Hrastniku je opozorilni pretok presegla danes popoldne.

(arso)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj