četrtek, 18 aprila, 2024
DomaLokalnoRončeviču oz. zavodu Rudolfovo 5,2 mio € za 'spodbujanje razvoja'

Rončeviču oz. zavodu Rudolfovo 5,2 mio € za ‘spodbujanje razvoja’

V akademskih krogih prah dviguje odločitev vlade, da ustanovi novi javni raziskovalni zavod Rudolfovo. Vlada je namreč zavodu s prostori v Novem mestu, ki naj bi se usmerjal na tehnološka področja, za prihodnji dve leti namenila dobrih pet milijonov evrov. Da gre za politično odločitev in neracionalen projekt, zastavljen mimo vseh strokovnih kriterijev, je kritičen rektor ljubljanske univerze. “Ne jemljite nam priložnosti samo zato, ker nismo iz Ljubljane,” pa dvomljivcem odgovarja nov začasen šef zavoda Borut Rončevič.

Rektor naše največje univerze Gregor Majdič je bil ob akademskih kolegih danes izredno kritičen do dela vlade in ministrstva, ki da z napačnim, celo škodljivim načinom razmišljanja, drobi slovenski raziskovalni sistem. Ustanovitev raziskovalnega zavoda, tako meni Majdič, nima nobene strokovne podlage. “Zaenkrat pa nismo videli nobenih pojasnjevalnih razlogov, zakaj je takšen inštitut potreben, kaj dejansko bo ta inštitut počel, na katerem področju bo deloval, več od tega, da bo spodbujal razvoj industrije v jugovzhodni slovenski regiji pač ni bilo informacij,” opozarja Majdič.

Vlada je tudi že imenovala novega, sicer začasnega direktorja. To je Novomeščan, sociolog Borut Rončević, ki je nad odzivom dela akademske sfere presenečen. “Kolegi so v isti sapi, kot sem bil obveščen, tudi povedali, da ne vedo, kaj naj bi ta zavod delal. Ne vem, če ne vedo, kaj naj bi ta zavod delal. Da je ta zavod škodljiv. Jaz mislim, da vsa pamet ni skoncentrirana v Ljubljani.”

Država inštitutu namenja 5,2 milijona evrov za prihodnji dve leti. Rončevič obljublja, da bo v Novo mesto pripeljal vrhunske strokovnjake, ki bodo razvijali znanstvene, tehnološke in razvojne potenciale. “Najverjetneje je Novo mesto kot kraj, ki je dal tri med šestimi največjimi slovenskimi izvozniki v letu 2021, se pravi, tisti kraj, kjer bi se lahko tak inštitut zelo kakovostno razvijal.”

“Podpiramo regionalizacijo, podpiramo razvoj celotne Slovenije, vseh regij, ne more biti pa to osnovni kriterij za ustanovitev novih javnih zavodov, raziskovalnih inštitutov,” pa opozarja Majdič.

Medtem ko se slovenska znanost po besedah Majdiča še vedno sooča s pomanjkljivim financiranjem, pa na drugi strani država deli denar institucijam mimo vseh strokovnih kriterijev, ki jih morajo izpolnjevati druge tovrstne institucije. Na nogah so tudi v raziskovalnem centru SAZU, kjer sicer, kot poudarjajo, ne nasprotujejo krepitvi raziskovalne dejavnosti in ustanovitvam novih zavodov. “Ne moremo pa pristati na to, da ti nastajajo kot posledica zgolj in le političnih odločitev brez predhodne širše strokovne presoje,” pravi Marina Lukšič Hacin z Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU.

Rončevič je bil sicer direktor direktorata za visoko šolstvo v času druge Janševe vlade, je prejemnik koncesije za študij mediji in novinarstvo na provladni Fakulteti za medije, je tudi solastnik agencije Parsifal, ki meri javno mnenje in politična razmera med drugim tudi za strankarsko televizijo Nova24. Je ta projekt nagrada političnemu zavezniku? “To ni nagrada, je pa seveda to političen projekt v smislu politike spodbujanja razvoja,” odgovarja Rončević.

Lukšič Hacinova je za prihodnjo sredo napovedala tudi tako imenovani Shod za znanost. Kot pojasnjuje, zaradi nestrinjanja s političnim neracionalnim razsipavanjem s sredstvi za znanost in visoko šolstvo. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča