četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSvetRusija napadla Ukrajino

Rusija napadla Ukrajino

Ob štirih zjutraj je ruski predsednik Vladimir Putin v Donbasu na vzhodu Ukrajine ukazal “posebno vojaško operacijo”. Ukrajina je razglasila vojno stanje za vso državo. Napadi so prišli s treh strani: iz Rusije, Belorusije in s Krima. V prvih napadih je bilo poškodovanih več ukrajinskih zračnih baz, že zjutraj so prišla tudi poročila o prvih smrtnih žrtvah med vojaki. Eksplozije je slišati po vsej državi, tudi v bližini prestolnice Kijev, oglasile so se opozorilne sirene, zračni prostor nad Ukrajino je zaprt. Ruska stran sicer zatrjuje, da napadajo samo vojaške cilje. Vseeno so v nekaj urah prodrli že do Harkova in Černigova na severu, v notranjost države pa prodirajo tudi s Krimskega polotoka na jugu.

Putin je vojno naznanil po televiziji. “Odločil sem se za vojaško operacijo,” je dejal in napovedal maščevanje nad vsakomer, ki se bo uprl.

Ob tem je dejal, da Rusija nima namena okupirati ukrajinskega ozemlja. Posebna operacija je po njegovih besedah namenjena “obrambi Donecka in Luganska pred ukrajinsko agresijo.” Kot je povedal, je glavni cilj operacije “zaščita prebivalcev, ki so bili osem let žrtve genocida kijevskega režima.” Dodal je, da bo Moskva začela demilitarizacijo in denacifikacijo Ukrajine, roki pravice pa bo izročila tiste, ki so izvedli številne grozote nad civilisti, še navaja Russia Today.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča