torek, 20 februarja, 2024
DomaLokalnoS - FACTOR: znani zmagovalci, vsi so bili odlični

S – FACTOR: znani zmagovalci, vsi so bili odlični

S-Factor je mednarodni festival kratkih videov, v katerih nastopajo in pri izdelavi katerih sodelujejo osebe s posebnimi potrebami. Je projekt, ki promovira inkluzijo mladih oseb s posebnimi potrebami skozi uprizoritvene umetnosti in izdelovanje filmov. Izbrana tema letošnjega festivala je MAVRICA. Od 12. do 21. maja 2021 je na spletu potekalo glasovanje za najboljši kratki film, zaključna prireditev z razglasitvijo najboljših in podelitvijo nagrad pa je bila prek zooma danes, v četrtek, 27. 5. 2021. Letošnji zmagovalci so Tretja osnovna šola iz Slovenj Gradca, drugo mesto je osvojila šola gostiteljica in organizatorica festivala, OŠ Milke Šobar Nataše iz Črnomlja in tretje mesto OŠ Minke Namestnik- Sonje iz Slovenskih Konjic.

Posebnost festivala, ki ga že od vsega začetka organizira OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, je ta, da je vsako leto drugačen, svojevrsten in poseben, letošnji pa bo v celoti mavričen in predstavljen na medmrežju. “Glavni poudarek projekta je na videu kot orodju inkluzije – s predstavitvijo izdelanih videov v javnosti širimo zavedanje o zmožnosti in ustvarjalnosti oseb s posebnimi potrebami. Letos se je na festival s svojimi videi prijavilo kar 13 slovenskih in 6 tujih zavodov iz Hrvaške, Avstrije, Srbije ter Bosne in Hercegovine,” sporoča vodja projekta in organizacijski vodja tekmovanja Vlasta Lah in dodaja, da se vsako leto odzove med 15 in 20 šol, veliko je stalnih udeležencev, vsako leto pa pristopi k projektu tudi kakšna nova šola. “Tudi kakovost filmčkov je vsako leto boljša, gotovo k temu pripomore vsakoletno izobraževanje mentorjev, ki je organizirano v sklopu tega projekta.“ Kot zanimivost povejmo, da imajo videi prejšnjih let že skoraj 150.000 ogledov, letošnji pa skupno že preko 25.000 ogledov.

Otroci so uživali, naj ob ogledu njihovih del uživa tudi javnost

Organizatorji so navdušeni nad delom mladih ustvarjalcev, ki so se resnično potrudili in se preizkusili v vlogi igralcev, glasbenikov, pevcev, snemalcev, režiserjev, scenaristov itd. »Če pogledam samo nastajanje filmčka na naši šoli, lahko potrdim, da so otroci res uživali, pa tudi učitelji so poskrbeli za dobro vzdušje. Otroci so si urejali frizure, poskrbljeno je bilo za make-up in ustrezna oblačila. Res je bilo to zanje posebno doživetje. To pa je tudi eden od ciljev festivala – da se otroci pri ustvarjanju počutijo pomembne, da lahko pokažejo svoje izdelke širši javnosti, izkusijo nekaj posebnega, pokažejo, kaj znajo…« pojasnjuje Lahova. 

Z broškami festival podpirajo tudi znani športniki

V sklopu projekta so učenci OŠ Milke Šobar – Nataše v zadnjih dveh mesecih izdelovali tudi prav posebne mavrične broške iz gline. S prostovoljnim prispevkom zanje so projekt in delo otrok ter njihovih mentorjev podprli mnogi, tudi znani obrazi, na primer smučarska tekačica Anamarija Lampič, kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer, nogometaši NK Maribor in rokometaši RK Črnomelj. “Odziv na broške je bil odličen, poziv k prostovoljnim prispevkom zanje je na družbenih omrežjih oziroma spletu nasploh povzročil izjemno zanimanje. Naši učenci so tako izdelali več kot tristo brošk, sodelujejo pa tako pri samem ustvarjanju z glino kot pri kasnejšem barvanju in pakiranju ter opremljanju z nalepkami. Mi pa smo kot organizatorji res smo prijetno presenečeni in navdušeni nad tem, da je javnost broške kot simbol podpore projekta in dela otrok s posebnimi potrebami tako dobro sprejela,” pravi Lahova.

Glasovanje do 21.5., zaključna prireditev 27.5. 

Za vstop v finale so se sicer videi potegovali prek glasovanja, ki je bilo do 21. maja odprto za širšo javnost preko spletnega portala, dostopnega na spletni strani OŠ Milke Šobar – Nataše  (http://sfactor.splet.arnes.si/), in z glasovi strokovne žirije ter učencev in učiteljev sodelujočih šol. V 9 – članski strokovni žiriji so med drugim filmska režiserka Maja Weiss, akademski slikar Robert Lozar, urednik, glasbenik, režiser in rotarijec Janez Jaka Pucihar  ter dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje – zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije. Finalna prireditev, ki jo bo povezoval Robi Erjavec, bo 27. maja potekala prek spleta, na njej pa bodo slovesno razglasili najboljše in podelili nagrade.

Besedilo: Sabina Gosenca, predstavnica za odnose z javnostmi

Foto: arhiv OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča