torek, 23 aprila, 2024
DomaKronikaS počasno vožnjo oviral promet

S počasno vožnjo oviral promet

V sredo okoli 13.30 ure je občan policiste PU Nm opozoril, da na cesti Novo mesto – Metlika na Gorjancih voznik tovornega vozila s priklopnikom s počasno vožnjo ovira promet, za njim naj bi nastala že daljša kolona vozil. Policisti so se takoj odzvali in voznika izsledili in ustavili. 41-letnemu vozniku iz Litve so zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Policisti PU Novo mesto pri nadzoru in kontroli prometa ugotavljajo tudi prepočasno vožnjo. Na cesti Novo mesto – Metlika so v zadnjem obdobju ustavili in opozorili več voznikov tovornih vozil, za katerimi se je zaradi počasne vožnje nabrala daljša kolona vozil. Voznike so opozarjali tudi zaradi manjših nepravilnosti pri prevozu tovora in ugotavljali druge kršitve cestno prometnih predpisov. Voznike tovornih vozil in drugih počasnih vozil pozivamo k odgovornemu ravnanju. Krajša ustavitev na primernem mestu vam ne bo vzela veliko časa, gotovo pa bo to pripomoglo k boljši pretočnosti in varnosti v prometu.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. Za omenjeno kršitev zakon določa globo v višini 120 evrov.

Foto: arhiv PU NM

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča