petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaS ponedeljkom kaj ja oz. kaj še ne

S ponedeljkom kaj ja oz. kaj še ne

Vlada s ponedeljkom odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Sproščajo se omejitve delovnega časa gostinskih lokalov, odpirajo se nočni klubi, v storitvenih dejavnostih ne bodo več veljale omejitve dovoljenega števila ljudi.

Pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT) že do sedaj ni bil potreben za denimo obisk živilskih trgovin, po novem ne bo več potreben tudi za vse ostale trgovine, prav tako ne za vstop na avtobus ali druge oblike javnega potniškega prometa, za obisk restavracij in lokalov, gledališč, fakultet, bank, za vse ostale storitvene dejavnosti, kot so denimo frizerji, kozmetični saloni itd., in za obisk vseh javnih zaprtih prostorov.

PCT-pogoj ostaja obvezen za zaposlene in obiskovalce:

– zdravstvenih ustanov (bolnišnična dejavnost),

– socialno-varstvenih zavodov,

– zaporov in prevzgojnih domov.

A tudi v teh primerih PCT-pogoja ne bo treba izpolnjevati mlajšim od 15 let. Država bo od ponedeljka krila financiranje testiranja s hitrimi antigenskimi testi in samotestiranje le še za zgoraj naštete dejavnosti. Za ostale je testiranje samoplačniško.

V ponedeljek ukinitev preverjanja PCT-pogoja, hitro testiranje ne bo več brezplačno. Še naprej bo posameznik izpolnjeval PCT-pogoj:

–  z dokazilom o negativnem rezultatu PCR-testa (ni starejši od 72 ur od odvzema brisa) ali hitrega antigenskega testa (ni starejši od 48 ur),

– z dokazilom o cepljenju (od polnega cepljenja ne sme miniti več kot 270 dni, ob poživitvenem odmerku neomejeno),

– z dokazilom o prebolevnosti (pozitivni hitri ali PCR-test, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni, v primeru prekinitve samoizolacije negativni hitri test po sedmih dneh od potrditve okužbe).

V zaprtih javnih prostorih ostajata obvezna nošenje maske in razkuževanje rok

Obvezna ostaja nošenje zaščitnih kirurških mask, ali FFP2 ali FFP3, pri gibanju in zadrževanju na vseh zaprtih javnih krajih oziroma v prostorih, priporočljiva je tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah. Tako bodo maske morali nositi tudi otroci v šolah, se jim pa ne bo več treba samotestirati. 

Maske ne bodo obvezne:

– za otroke, mlajše od šest let,

– vzgojitelje v vrtcih,

– učitelje na fakultetah, ko predavajo za zaščitno pregrado, 

– govornike na zaprtih javnih krajih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre,

– nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah, 

– pri športni vadbi, pri pouku pihal, trobil, petja, pri pouku plesa in petja,

– osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,

– goste v gostilnah, ki sedijo za mizo,

– pri komunikaciji z gluhimi, gluhoslepimi in naglušnimi in za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča