petek, 23 februarja, 2024
DomaSlovenijaS ponedeljkom na družabnih dogodkih z obveznim 'nagobčnikom'

S ponedeljkom na družabnih dogodkih z obveznim ‘nagobčnikom’

Vlada je na dopisni seji izdala več odlokov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.  Novosti, ki bodo veljale od ponedeljka, med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah, širi se tudi krog dejavnosti, za katere bo nujno potrdilo PCT.

Vlada je izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. V novem gradivu se določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje avtotaksi prevozov in obratovanje žičniških naprav. Odlok med drugim določa, da bo izpolnjevanje pogoja testiranja odslej mogoče z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur.

Enako bo veljalo za ponudnike in potrošnike v dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga ter storitev na področju voznikov in vozil. Nov odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji pa na javnih kulturnih prireditvah znova uvaja uporabo zaščitnih mask. Izjema so nastopajoči.

Pri omejitvah zbiranja vsebinskih sprememb ni. Izpolnjevanje pogoja PCT se zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter tiste z več kot stotimi udeleženci na odprtih površinah. Za prireditve z manj kot stotimi udeleženci na odprtih površinah izpolnjevanje pogoja PCT ni potrebno, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci.

Vlada je izdala še nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Pogoj PCT morajo v skladu z odlokom izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športnorekreacijske dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe.

Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati izpolnjevanje pogoja PCT za udeležbo na tekmovanjih. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo oziroma za vstop v prostor, kar se preverja že ob vstopu na prireditev.

Odloki začenjajo veljati v ponedeljek in bodo veljali do nedelje, 22. avgusta. Vlada je tudi podaljšala odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, in sicer prav tako do 22. avgusta. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča