S ponedeljkom nove omejitve

0
28371

Ker dosedanji ukrepi – omejitev gibanja med 21. uro in 6. uro, prepoved prehajanja med občinami in omejitev zbiranja na šest ljudi – niso občutneje omejili širitve virusa, se bodo obstoječim ukrepom v ponedeljek pridružili še dodatni, podobni tistim iz spomladanskega prvega vala epidemije. Vse boste našli v URADNEM LISTU – TUKAJ.

Vrata s ponedeljkom zapirajo vse nenujne trgovine – odprte bodo ostale le trgovine z živili, lekarne, pošte in banke.

Odprti bodo ostali: 

– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah,

– lekarne,

– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,

– tržnice,

– kmetijske prodajalne,

– bencinski servisi,

– banke in zavarovalniške storitve,

– pošte,

– dostavne službe,

– trafike in kioski za prodajo časopisov in revij,

– servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles).

Dovoljeni bodo: 

– dimnikarske storitve,

– gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih,

– osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih med 6. in 21. uro

– opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave (brez časovne omejitve).

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je vlada omejila na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Če gre za odprto tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omeji na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Šolanje bo še naprej za (vsaj) 14 dni potekalo na daljavo, vrtci bodo nudili le nujno varstvo.

Na podlagi odloka je od 16. novembra 2020 dalje začasno prepovedano izvajanje vseh usposabljanj kandidatov za voznike motornih vozil in voznikov, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, teoretičnih in praktičnih delov vozniških izpitov in drugih storitev, določenih v odloku.

Začasna prepoved ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji ne velja za:

izvajanje nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil,
rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga te
postopkov in nalog v tahografskih delavnicah.

Zaradi začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom se z odlokom določa tudi, da se veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita, ki zaradi začasne prepovedi potečejo od 16. novembra 2020 do 30. novembra 2020, podaljša do 31. januarja 2021.

Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Vlada je črtala tudi izjemo, ki je dovoljevala obiske družine v tujini v roku 72 ur. Ta bo veljala le še za EU in schengensko območje. “Po domače povedano: preživljanje vikendov v Srbiji ali Bosni in Hercegovini ni več mogoče,” je na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj