torek, 20 februarja, 2024
DomaSlovenijaS prihodnjim tednom nove spremembe na meji

S prihodnjim tednom nove spremembe na meji

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, ki s 15. julijem ukinja sezname države in izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo, in sicer bo veljal pogoj PCT.

Od 15. julija dalje bo možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike, so sporočili po seji vlade.

Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v državo dovoli in se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu ne bodo dovolili vstopa v Slovenijo.

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno sicer dovoli še otrokom, ki niso dopolnili 15 let in potujejo v spremstvu ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del.

Nekatere spremembe na mejah bodo začele veljati že od te sobote – preveri.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča