sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaS torkom 30 dni: 95-oktanski bencin 1,503 €, dizel 1,541 €

S torkom 30 dni: 95-oktanski bencin 1,503 €, dizel 1,541 €

Maloprodajne cene naftnih derivatov bodo od torka v Sloveniji regulirane, je v DZ povedal premier Janša. Sledile bodo povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ustrezno uredbo pa je vlada sprejela že danes. Vlada je ceno 95-oktanskega bencina določila pri 1,503 evra, dizla 1,541 evra za liter.

Če se bo povzročala taka panika, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, potem zalog ne bo nikoli dovolj, je opozoril. “A panika ni potrebna, naftnih derivatov je na svetu dovolj,” je zatrdil.

“Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah,” je napovedal. Od torka naprej bodo tako te cene regulirale, in sicer bodo sledile nekemu povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ki se izračunava na podlagi evropske metodologije, je dejal. Te cene sicer ne bodo smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

Če se to ne bi zgodilo, bi namreč z jutrišnjim dnem, po napovedih, cene pogonskih goriv spet dosegle rekorde. Na Financah so namreč naredili izračun, koliko bi lahko narasle cene pogonskih goriv, če vlada ne bi posegla vmes. Bencin bi se tako lahko podražil za približno 10 centov, in bi na liter odšteli 1,65 evra. Medtem pa bi cena dizla lahko poskočila za nekaj več kot 10 centov in se približala vrednosti 1,80 evra za liter, kar bi pomenilo, da bi dizel prvič doslej stal več kot 1,79 evra. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča