Sadno drevje in trta na preizkušnji

0
423

V minulih dneh je bila povprečna dnevna temperatura zraka tudi do okoli 5 °C nad dolgoletnim povprečjem, najvišja pa je marsikje presegla 20 °C. Zadnji v nizu tako toplih in sončnih dni je petek, ob koncu tedna pa bo sledila izrazita ohladitev.

Nad Skandinavijo se krepi območje visokega zračnega tlaka, ki se bo ob koncu tedna širilo nad zahodni del Rusije. Na njegovem jugovzhodnem obrobju bo proti srednji Evropi, območju Alp in nad zahodni Balkan od severovzhoda pritekal občutno hladnejši zrak. Dotok mrzle polarne zračne mase se bo predvidoma nadaljeval do sredine prihodnjega tedna, nato pa se bo nekoliko otoplilo. Za vreme pri nas bodo pomembne tudi razmere v višjih plasteh ozračja. Na širšem območju Alp se bo odcepilo višinsko jedro hladnega zraka. Pomiki omenjenega jedra so težko predvidljivi, njihova lega pa je ključnega pomena za vreme pri nas.

Najverjetnejši razvoj vremena v prihodnjih dneh:
v soboto bomo še v razmeroma toplem zraku, bo pa že več oblačnosti, pojavljale se bodo tudi krajevne padavine. Temperature bodo že malo nižje kot v petek. Izrazito ohladitev pričakujemo v noči na nedeljo, ko se bo ob rahlih padavinah meja sneženja marsikje spustila do nižin. Krepil se bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Rahle padavine bodo v nedeljo dopoldne povsod ponehale, popoldne se bodo oblaki trgali. Burja na Primorskem se bo še okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrosti nad 100 km/h. Tudi v notranjosti bo pihal hladen severovzhodni veter, ki bo stopnjeval občutek mraza. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah le okoli 5 °C, na Primorskem do 12. Še hladneje bo v začetku in sredi prihodnjega tedna, ko se bo v zatišnih legah jutranja temperatura spustila nekaj stopinj pod ledišče, čez dan pa bo notranjosti Slovenije manj kot 5 °C. Sredi prihodnjega tedna se bo povečala verjetnost za padavine in ker bo nad nami hladen zrak, bo po nižinah v notranjosti občasno rahlo snežilo. Za oceno količine padavin je še prezgodaj. Tudi vetrovno bo vsaj do sredine tedna, tako v notranjosti Slovenije kot na Primorskem, kjer bo občasno pihala močna burja.

Ohladitev bo izrazita tudi v gorah. V letošnji zimski sezoni je bilo na Kredarici najhladneje okoli -15 °C, na Krvavcu -9 °C. V začetku tedna pričakujemo na Kredarici temperaturo blizu -20 °C, na Krvavcu pa -13 °C.

V bližnji preteklosti je bilo v zadnji tretjini marca podobno mrzlo leta 2013. Takrat se 25. marca temperatura v notranjosti Slovenije sploh ni dvignila nad ledišče, zapadlo je okoli 15 cm snega, ponekod v jugovzhodni Sloveniji nad 20 cm. Razmeroma hladno vreme je takrat trajalo do 8. aprila.

Izrazito hladno vreme bo imelo posledice tudi na sadnem drevju. Več kot tri tedne prezgodaj so zacvetele marelice. Tudi breskve ne zaostajajo veliko, zacvetele so na Primorskem, cvetovi pa se na toplih vinogradniških legah odpirajo tudi drugod po Sloveniji. Zaenkrat kaže, da se bodo temperature zraka v zatišnih legah spustile pod kritične vrednosti, ki bi jih sedaj cvetoče
sadno drevje še lahko preneslo brez poškodb, zato obstaja velika nevarnost spomladanske pozebe. Vipavsko dolino utegne “rešiti” burja.

(Arso)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj