četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoSamo 'ja pomeni ja' - zbiranje podpisov tudi v Nm

Samo ‘ja pomeni ja’ – zbiranje podpisov tudi v Nm

Družba potrebuje novo dojemanje spolnega nadlegovanja in nasilja. Potrebujemo zakon, ki bo v temelju spremenil, kaj posilstvo je in šele to je lahko izhodišče, preko katerega se bodo stvari spremenile.

Trenutna ureditev spolnega nasilja in posilstva v Kazenskem zakoniku je zastarela in družbeno nesprejemljiva. Ustrezna pravna ureditev kaže na nivo pozornosti, ki ga tem vprašanjem namenja zakonodajalec, pa tudi družba. Dejstvu, da je trenutna pravna ureditev neustrezna, botruje tudi tišina, ki največkrat spremlja spolno nasilje. V Inštitutu 8. marec želijo najprej dokazati, da trenutna ureditev ni ne kakovostna ne družbeno sprejemljiva. To sredo (17. februarja) bodo pred Upravno enoto Nm po 15. uri zbirali podpisane izjave.

Zato smo se odločili zbrati vsaj 5.000 podpisov podpore našemu predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika na področju posilstva in spolnega nasilja. Med zakonodajnim postopkom bo možno naš predlog zakona seveda še spremeniti z amandmaji, prav tako smo prepričani, da bo pri tem aktivno sodelovala tudi kazenskopravna stroka. A vendar, kot je nedavno ob razkritju spolnega nadlegovanja na akademiji dejala igralka Mia Skrbinac: “gre pri sistemskih spremembah za maraton. Skrajni čas je, da ga začnemo teči. In to skupaj.”

Zato smo leta 2018 v Sloveniji zagnali akcijo #jaztudi, v okviru katere še danes zbiramo anonimna pričevanja o spolnem nasilju in spolni zlorabi, ki smo jih tudi analizirali in javno komentirali. Po sodbi koprskega višjega sodišča, ki je kaznivega dejanja posilstva oprostilo storilca, ki je spolno občeval z žrtvijo, ki je spala, in zato ni uporabil sile, smo sprožili tudi peticijo z zahtevo po redefiniciji kaznivega dejanja posilstva. Peticija je prejela več kot 6.000 podpisov. Sledilo je usklajevanje z Ministrstvom za pravosodje, a od zime 2019 konkretnih zakonodajnih sprememb nismo videli. Menimo, da nivo pozornosti ministrstva na področju spolnega nasilja ni dovoljšen.

Še več boste našli na povezavi – TUKAJ.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča