četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoSB Nm o četrtem valu

SB Nm o četrtem valu

V ponedeljek 23.8.2021, je Svet zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto sprejel novelacijo Načrta pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v Splošni bolnišnici Novo mesto – priprava na 4 val epidemije COVID-19.

Načrt je narejen v skladu s Strategijo za izvajanje hospitalne oskrbe COVID19 pacientov, ki jo je izdelalo Ministrstvo za zdravje. SB NM se vključi v fazi, ko bo v Sloveniji 150 hospitaliziranih bolnikov, to je v naslednji fazi. Trenutno smo v predhodni fazi, kjer se vključujejo poleg UKCLJ, in UKCMB, še B Golnik in SB Celje. V najvišji fazi bomo v SB NM zdravili 43 COVID bolnikov in 12 intenzivnih COVID bolnikov.

Glede na faze in potek epidemije, skladno z višanjem števila hospitaliziranih, bomo postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran ( v začetku zapremo 1 operacijsko dvorano, nato postopno do največ 4 operacijske dvorane) in zmanjševanjem specialističnih pregledov. Pri zmanjševanju rednega delovnega programa bomo sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov.

Trenutna zaščita zaposlenih (cepljeni in preboleli) je 68%, samo cepljenih pa je 57%. V bolnišnici redno tedensko testiramo zaposlene od ponedeljka do petka, prav tako redno potekajo cepljenja zaposlenih in zunanjih. Kar zadeva osebne varovalne opreme je bolnišnica dobro opremljena, saj imamo, glede na posamezno vrsto opreme, 2-6 mesečno zalogo. Razpolagamo tudi z ostalo opremo za obvladovanje navedenega števila COVID pacientov, med drugim 21 respiratorjev-ventilatorjev in 6 prenosnih ventilatorjev.

Naša bolnišnica je v obdobju od januarja do junija letos poslovala negativno (cca. -800.000 EUR) . Razlogi so podvrednotene cene COVID pacientov, prevelika cena stroška dela in naraščanje stroškov materiala.

Na področju čakalnih dob ugotavljamo, da so le- te na eni strani pri ortopedskih operacijah, ORL operacijah, očesnih operacijah sive mrene, RTG diagnostike, sicer nad dopustnimi, vendar realizacijo programa presegamo. Na drugi strani pa, zaradi obvladovanja COVID epidemije, ne dosegamo realizacije programa, to so večinoma internistične specialistične ambulante, kjer je zaostanek največji. Najbolj nas skrbi področje kardiologije, zato smo se javili na razpis za skrajševanje čakalnih dob tudi v tej dejavnosti. V bolnišnici intenzivno delamo na zmanjševanju zaostanka, ki je nastal iz naslova COVID-19, na določenih področjih (kolonoskopije in gastroskopije) smo zaostanek v celoti že odpravili.

Bolnišnica se je javila na razpis za enkraten dodatni program (EDP) za skrajševanje čakalnih dob, katere smo sicer načrtovali v normalnih razmerah. S povečevanjem števila COVID bolnikov, pa bomo primorani sorazmerno zmanjševati izvajanje EDP programa, so še sporočili iz SB Nm.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča