nedelja, 3 marca, 2024
DomaLokalnoSB Nm o poslovanju, kadrovski podhranjenosti, zamenjavi

SB Nm o poslovanju, kadrovski podhranjenosti, zamenjavi

V Splošni bolnišnici Novo mesto so na četrtkovi (17.6.2021) seji Sveta zavoda obravnavali in potrdili program dela in finančni načrt za leto 2021. Na poslovanje in delo tudi v letu 2021 najbolj vpliva epidemija COVID-19, tako na organizacijski kot na prihodkovni in odhodkovni strani. V Splošni bolnišnici Novo mesto v prvem kvartalu (1-3) po štirih letih prvič poslujejo z izgubo. Glavni razlog za negativni rezultat je poleg podcenjenih določenih zdravstvenih storitev, drastično znižanje cen COVID obravnav. V bolnišnici sicer, skladno z zakonskimi določili, načrtujemo uravnotežen poslovni rezultat.

Veliko skrbi in prizadevanj bodo usmerili v zagotavljanje ustrezne strukturne uravnoteženosti kadra. Pri tem bodo večji del pozornosti usmerili na pridobivanje urgentnih zdravnikov, ki jih je premalo in še ti se odločajo za delo v urgentnih ekipah na terenu (v prehospitalnih enotah). Še naprej bodo nadaljevali z aktivnostmi, ki so namenjene nadomestitvi odhodov zdravnikov internistov. Poudarjamo, da je to še posebej velik problem, ki je nastal v času COVID epidemije, saj je število dežurnih mest poraslo iz 31 na kar 42. Prav tako bo veliko napora zahtevalo pridobivanje negovalnega kadra, ki ga zaradi intenzivnega upokojevanja »Baby boom« generacije na eni strani in odhodov na porodniško na drugi, težko tako hitro nadomeščajo.

V letnem programu za 2021 načrtujemo veliko investicij, in sicer v višini 12 mio evrov. Zavedajo se, da je delo v urgentnem centru v času COVID-a še posebej težko obvladljivo, zato si bodo prizadevali za optimalnejšo organiziranost in obvladovanje dela v njem in intenzivnim sodelovanjem z zdravniki primarnega nivoja.

Na seji Sveta zavoda je z mesta strokovnega direktorja odstopil prim. Milivoj Piletič, ki ga bo kot vršilec dolžnosti zamenjal Boštjan Kersnič, dr. med.

Vodstvo je Svetu zavoda predstavilo izhodišča strateškega razvoja bolnišnice, ki so ocenjena na cca. 55 mio EUR in vsebujejo velike investicijske in strokovne posodobitve bolnišnice. Skladno s tem vodstvo sledi ukrepom zagotavljanja večje dostopnosti storitev, posledično zagotavljanje večje varnosti, prilagajanje demografskim spremembam, posodabljanju medicinske in informacijske opreme z digitalizacijo ter ohranjanju dolgoročne vzdržne, kakovostne in socialno naravnane zdravstvene oskrbe, so še sporočili iz SB Nm.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča