SDMS: Samomor in sprenevedanje Furs-a

0
313

“Davčna zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Njegov sestavni del, na osnovi katerega naj bi naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 evrov. Nasprotno. Pripadlo ji je celo vračilo dohodnine,” se je na očitke Sindikata delavcev migrantov Slovenije odzval Furs. V sindikatu pa pravijo, da jih takšno “sprenevedanje” sploh ne preseneča, poroča 24ur.com.

Potem ko je Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora v soboto v Mariboru priredil shod, na katerem so udeleženci polagali cvetje v spomin na davčno zavezanko, ki naj bi ob prejetju položnice s strani Finančne uprave RS (Furs) storila samomor, so se danes na očitke odzvali na Fursu.

Kot pravijo, so vse od nastanka omenjenega sindikata deležni številnih javnih obtoževanj in očitkov glede obdavčitve čezmejnih delavcev migrantov. “Doslej se na njihove javne očitke nismo odzivali, saj spoštujemo njihov boj za svoje pravice. Zadnji očitek, da naj bi bila Finančna uprava RS kriva za smrt posameznika, pa je po našem mnenju prešel mero dobrega okusa, zato smo se odločili, da tokrat izjemoma javno odreagiramo,” so zapisali.

Po besedah podpredsednice SDMS naj bi pokojna zavezanka od Fursa prejela položnico za 5.000 evrov davka in zaradi tega naredila samomor. “Polaganje cvetja pred vrata finančnega urada v njen spomin nedvomno nakazuje, koga SDMS krivi za njeno smrt,” so zapisali.

Od SDMS so želeli pridobiti ime pokojnice, a sindikat njene identitete ni želel razkriti. “Kljub temu nam je na podlagi številnih neformalnih virov, tudi nekaterih medijev, uspelo ugotoviti, za katero osebo gre. Zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Sestavni del tega informativnega izračuna, na osnovi katerega naj bi po mnenju SDMS naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 evrov. Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine,” opozarjajo na Fursu.

Dodali so še, da ne morejo in ne želijo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper Finančno upravo RS. “Upamo zgolj, da se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS,” so še dodali.

SDMS: Sprenevedanje Fursa nas niti malo ne preseneča

Za odziv oz. pojasnilo smo prosili tudi SDMS, od koder so danes sporočili, da jih obtožbe in sprenevedanja Fursa sploh ne presenečajo. “Pričakovati, da bomo govorili o imenih, je prav za lase privlečeno, saj vsak zavezanec za plačilo davka ve, da na vrhu vsake davčne odločbe na veliko piše DAVČNA TAJNOST”.

Kot navajajo, so že včeraj Fursu pojasnili, da so jih svojci pokojne prosili, naj ne operirajo več z imenom, ker so bili bojda šikanirani s strani uradnih organov, bojda tudi s strani Fursovih inšpektorjev. “Očitkov Fursa, da gre za zlorabo žrtev za doseganje ciljev, sploh ne bomo komentirali. Zelo pa smo veseli, da na Fursu zadevo raziskujejo, ker so se do zdaj vedno izključno izgovarjali na zakonodajo in okrožnice, torej so posredno priznali, da delajo napake,” so zapisali.

Na Fursu se po besedah SDMS vedno izgovarjajo, da so samo izvajalci veljavne zakonodaje. “Očitno temu ni tako, saj vemo, da delavke na Fursu pišejo odločbe na osnovi okrožnic, ki nimajo nobene pravne podlage.”

V odgovor na Fursovo izjavo pa v sindikatu dodajajo še, da je pri vsakem informativnem izračunu zraven položnica. “Navedba, da naj bi zavezanki po informativnem izračunu pripadalo celo vračilo dohodnine, v nobenem primeru ne drži, saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave. V izjavi navajajo, da spoštujejo naš boj za svoje pravice, kar ne drži, mi se borimo tudi proti njihovem protizakonitem delu, ki pa je zagotovo posledica slabe slovenske davčne zakonodaje.”

Obenem pa sindikat Fursu sporoča še, da njihovo delo ni preseglo mej dobrega okusa, pač pa to delajo oni z astronomskimi odločbami s položnicami, ki nekatere krepko  presegajo od 5.000 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj