Še bo padalo, čez dan umirjanje in ohladitev

0
138

Nadaljuje se leto vremenskih ekstremov, od ene skrajnosti do druge. Očitno umirjenega prehoda iz enega v drugi letni čas ni več. Po enem najbolj suhih in vročih poletji se zdaj soočamo s prvim jesenskim deževjem, ki pa je ponekod izrazito, saj padlo v 48 urah toliko dežja kot ga sicer pade v dveh jesenskih mesecih. Za slednje je poskrbela kombinacija predhodno pregretega ozračja, pretoplo morje, ki je še zdaj za okoli 3 stopinje pretoplo, okrepljen jugozahodnik in prehod hladne fronte. Za Slovenijo je značilna alpsko – dinarska pregrada, ki je nekakšen mejnik oz. največkrat prejme večjo količino padavin, tako z zahodne, ali pa vzhodne strani. In teh je bilo ponekod res ogromno, več kot 300 litrov na kvadratni meter. Ob trku jugozahodne vetra v naravne ovire oz. hribe se je tako naboj vlažnosti še bolj sprostil in nastajali so močnejši nalivi.

Tudi ponoči bo v večjem delu Slovenije oblačno in deževno vreme, nastajali bodo tudi še krajevni nalivi. Največ dežja bo padlo v južni polovici Slovenije, kjer bodo reke in drugi vodotoki še naprej naraščali in se lahko razlivali tudi na območjih, kjer poplave niso tako pogoste.

S severovzhodnim vetrom bo k nam dotekal vse hladnejši zrak. V večjem delu Slovenije bodo jutranje temperature od 9 do 12 st. C. V alpskih dolinah bo okoli 7 st. C, na Primorskem pa bodo ob burji termometri pokazali od 15 do 18 st. C. Dopoldne bo še oblačno in deževno. Pihal bo SV veter, na Primorskem zmerna, na izpostavljenih mestih tudi močna burja. V Vipavski dolini bodo najmočnejši sunki presegli 100 kilometrov na uro. Popoldne bo veter slabel, postopno umikali pa se bodo tudi oblaki in padavine. Najkasneje, in sicer šele proti večeru, bo nehalo deževati na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju.

Temperature se čez dan NE bodo veliko spreminjale. Marsikje bo popoldne celo hladneje kot zjutraj. Na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem bo le okoli 8 st. C. Drugje od 10 do 13, na Primorskem 16 st. C.

V gore se po več kot stotih dneh vrača zima. Že ponoči bo sneg pobelil najvišje vrhove, jutri zjutraj in dopoldne pa se bo meja sneženja še spustila. Ob močnejših padavinah bo lahko za krajši čas snežilo tudi pod 1500 metrov, pobelilo pa bo lege nad okoli 1800 metrov. V visokogorju lahko zapade okoli 20 cm snega.

Nedeljo bomo začeli z zelo hladnim in po nekaterih nižinah meglenim jutrom. Čez dan bo na jugu sončno, na severu pa bo več oblačnosti, a bo ostalo večinoma suho. Tudi v ponedeljek bodo sonce pogosto zakrivali oblaki. Popoldne bodo nastajale kratkotrajne krajevne plohe, možna bo tudi kakšna nevihta. V nadaljevanju tedna bomo spet imeli več jasnine. Ob jutrih se bo na mrazu izpostavljenih legah že pojavila slana in tudi čez dan bo razmeroma sveže s temperaturami le malo nad 15 st. C. (Rok Nosan)