Še dan poletja, potem temperaturna jesen

Še dan poletja, potem temperaturna jesen

-
0 237

Glavna kreatorja vremena v naslednjih dneh bosta ciklon in hladna fronta. Najburnejše vremensko dogajanje jutri pričakujejo na jugu Skandinavije, kamor se bo pomaknil globok ciklon. Padavine bodo nastajale tudi ob hladni fronti, ta se bo prek zahodne in srednje Evrope pomikala proti vzhodu. Zvečer bo dosegla Alpe in v soboto vplivala tudi na vreme pri nas.

Popoldne bo nebo začela osvajati le tanka oblačna koprena, ki pa ne bo prevelika ovira za sončne žarke. Gostejša oblačnost bo naše kraje prekrila zvečer, ko se nam bo približala hladna fronta.  Še pred tem bo sredi dneva zapihal JZ veter in najvišje temperature se bodo preselile na vzhod države.  Vse od Pomurja do Bele krajine se bo ogrelo do 29 st. C. Podobno toplo bo tudi na Goriškem. Kakšna stopinja manj bo v osrednji Sloveniji. Najmanj, a še vedno prijetnih 25 st. C, bo na Gorenjskem.

Zadnji dan toplega vala lahko izkoristite za morebitni zadnji letošnji skok v morje, ki je s skoraj 26 st. C rekordno toplo za drugo polovico septembra. V soboto ga bo burja močno ohladila in v prihodnjem tednu ga bodo okušali le še najpogumnejši, seveda brez neoprena.

V soboto pa nas čaka občutna vremenska sprememba. Že zjutraj bo ponekod na severu in zahodni Sloveniji deževalo, padavine pa se bodo počasi širile proti jugu. Popoldne pa nas bo dosegel zelo hladen zrak in dnevne temperature bodo le malo nad 10 stopinj. V nedeljo bo spet nekaj sonca in ob jugozahodniku tudi topleje. V vzhodni polovici Slovenije se bo ogrelo do 25 stopinj. A ne za dolgo, saj nas bo že v ponedeljek prešla nova hladna fronta. Ohladilo se bo, dnevne temperature bodo okoli 17 stopinj. Še hladneje bo v torek oz. v nadaljevanju tedna, ko se bo zjasnilo.