petek, 19 aprila, 2024
DomaVremeŠe dan pretoplega

Še dan pretoplega

Ob tako visokih temperaturah, ki jih imamo, si težko predstavljamo, da so že nekaj 100 kilometrov severneje razmere povsem drugačne.  Ampak očitno se bo tudi pri nas v naslednjih dneh spet vrnila zima oz. ne bo tako toplo kot je.

V Skandinaviji in v Baltskih državah se temperature že nekaj dni spuščajo pod -20, lokalno celo pod -30 stopinj, zelo mrzel zrak je začel dotekati tudi nad Poljsko, Nemčijo in države Beneluksa, kjer bo v nedeljo marsikje močno snežilo. Snežni metež bo spremljal okrepljen vzhodni veter, zato bodo nastajali visoki, tudi več kot metrski snežni zameti.

Na zahodu bo noč oblačna in predvsem na Primorskem tudi meglena. Sprva bo večinoma suho, po polnoči pa bo začelo rahlo deževati. Zjutraj se bo dež razširil tudi nad osrednjo Slovenijo, medtem ko bo na vzhodu še večinoma suho in marsikje delno jasno. V krajih z vetrom bo jutro toplo s temperaturami nad 10 st. C. Povsem drugače bo v zatišnih legah, še zlasti na severu države, kjer bo od 1 do 5 st. C.

Čez dan se bo oblačnost zgostila tudi na Štajerskem in v Prekmurju. Padavine na zahodu se bodo okrepile in se do večera razširile nad večji del države. V nestabilni zračni masi bodo predvsem na Gorenjskem, severnem Primorskem in Notranjskem nastajali krajevni nalivi, lahko tudi zagrmi. Z okrepljenim južnim vetrom bo k nam še naprej dotekal za ta čas zelo topel zrak. ++ Na vzhodu države in ob morju se bo ogrelo do 15 st. C. Tudi marsikje drugje bo 10 in več stopinj, manj bo le na Gorenjskem, še zlasti v višje ležečih alpskih dolinah, kjer bo okoli 5 st. C.

V ponedeljek bo vreme spremenljivo z izmenjavanjem sončnih in bolj oblačnih obdobij. Oblačnost bo gostejša v zahodni in severni Sloveniji, kjer bodo nastajale plohe. V torek bo k nam začel dotekati hladnejši zrak. Ob občasnih manjših padavinah bo po nižinah severne Slovenije večinoma rahlo snežilo, na jugu pa rahlo deževalo. udi v sredo bo vreme podobno, v drugi polovici tedna pa se bo k nam, kot vse kaže, razširila polarna zračna masa z zelo nizkimi temperaturami. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča