Še ena fronta in nekaj kapelj

0
734

Ledeni možje se letos za razliko od lani, ko smo marsikje izmerili najnižje majske temperature v zadnjih 40 letih, niso pretirano izkazali. Precej uspešnejša je bila letos Zofka, ki je močila predvsem zahodni in osrednji del države. Največ dežja, tudi nad 50 litrov na kvadratni meter, je včeraj padlo na Gorenjskem in Notranjskem. Mokra Zofka naj bi po ljudskem izročilu napovedovala sončno in vroče poletje. Bomo videli, če bo temu res tako.

Hudo vročino v teh dneh že imajo nad osrednjim in južni Balkanom, kjer najvišje dnevne temperature presegajo 35 st. C. V grškem Tripoliju so danes ob 14. uri izmerili za maj rekordnih 38 st. C. Še bolj vroče je na zahodu Turčije, kjer se bo jutri lokalno ogrelo celo do 42 st. C.

Zelo visoke temperature na tem območju so posledica ciklona, ki se nahaja nad severno Afriko in močnega južnega vetra, ki je poleg hude vročine iznad Sahare prinaša tudi večjo količino puščavskega peska. Nekaj ga je v teh dneh doseglo tudi naše kraje. Ponoči bo na vreme pri nas vplivala oslabljena fronta, zato bo v večjem delu Slovenije spet deževalo. A količina padavin ne bo velika, proti jutru bo dež marsikje tudi že ponehal. Nekaj kapelj bo zjutraj padlo le še v severni in osrednji Sloveniji.

Na Primorskem, kjer bo vso noč pihala šibka burja, bodo jutranje temperature okoli 14, 15 st. C, na Gorenjskem bo 8, drugje pa pričakujemo od 10 do 12 st. C. Najkasneje dopoldne bo dež povsod ponehal. Od zahoda se bo delno zjasnilo, a bodo popoldne v nestabilni zračni masi spet nastajali kopasti oblaki, iz katerih se bo predvsem nad hribi razvilo nekaj ploh in neviht.

Kljub vzhodnemu vetru bodo popoldanske temperature kar visoke. V vzhodni in osrednji Sloveniji se bo ogrelo do 22 oz. 23 st. C. Na SZ-du bo 20 st. C. Na Primorskem, kjer se bo burja popoldne nekoliko okrepila, pa bodo najvišje temperature okoli 27 st. C.

Ponedeljek bo sprva povsod sončen, popoldne pa bo oblačnost od vzhoda naraščala, a bo ostalo večinoma suho. V torek se nam bo iznad Sredozemlja približalo višinsko jedro hladnega zraka, zato bo vreme spet bolj spremenljivo. Pričakujemo lahko več oblakov kot jasnine, skozi ves dan pa bodo nastajale tudi krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo pogostejše v južni in vzhodni Sloveniji. Padavine se bodo zvečer nekoliko okrepile in v noči na sredo razširile nad vso državo. Zapihal bo okrepljen SV veter. Zelo spremenljiva in vetrovna bo tudi sreda, nato pa nas čakata vsaj dva dneva s stabilnejšim vremenom. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj