četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSlovenijaŠe nekaj sprostitev ukrepov

Še nekaj sprostitev ukrepov

Od ponedeljka bo za ponudnike storitev in trgovine v rumenih regijah ( pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) veljala nekoliko ohlapnejša prostorska omejitev. V zaprtih javnih prostorih bo veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko, medtem ko v oranžnih regijah ni sprememb.

V vseh statističnih regijah bodo od ponedeljka pod pogojem testa dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice, so pojasnili na vladi.

Dodatno se sprošča tudi število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom: omejitev na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov, medtem ko v t. i. oranžnih statističnih regijah podravska, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom enako, kot doslej. Pri odprtih tržnicah velja omejitev na 10 kvadratih metrov na posamezno stranko.

Vlada je podaljšala tudi veljavnost več odlokov, ki prinašajo ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Do 9. maja je tako podaljšala veljavnost odlokov o omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o omejitvah v javnem prevozu, o izvajanju preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, o obvezni uporabi mask ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v gradivih po seji vlade.

V skladu z načrtom sproščanja so se že prejšnji teden odprla vrata vseh izobraževalnih ustanov. To pomeni, da so znova omogočena tudi predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah. Vrata so odprli tudi študentski domovi. Svojo dejavnost pa so lahko spet v celoti začele izvajati tudi glasbene šole. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča