četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoSesedenega v Češči vasi bo nadomestil novi

Sesedenega v Češči vasi bo nadomestil novi

V olimpijskem centru v Češči vasi pri Novem mestu pristojni začenjajo postopke za postavitev nove strehe, sta potrdila lastnik strehe in upravitelj objekta. Napihljivo streho, ki se je 23. januarja podrla pod težo snega, bodo po potrditvi škode s strani zavarovalnice postavili na novo. Dela naj bi trajala dva do tri mesece.

Direktor podjetja Duol Dušan Olaj je potrdil, da je zavarovalnica podjetju v zadnjih dneh priznala škodo v primeru porušene strehe, tako da bo to začelo proizvodnjo nove balonske hale za prekritje športnega objekta. Streha je namreč v lasti Duola, ki jo oddaja upravitelju objekta, Zavodu Novo mesto.

Postavitev nove strehe bo po Olajevih besedah trajala dva do tri mesece. “Seveda je to odvisno od vremenskih pogojev za demontažo obstoječe porušene strehe,” je povedal. Predvsem bo obstoječo kritino treba odstraniti v času suhega vremena, saj ne sme priti do zalivanja velodroma in atletske steze. “Lovili bomo vremenska okna, ko bo mogoče demontirati obstoječe platno in istočasno montirati novo,” je pojasnil.

Pomembna pri ponovnem odprtju objekta bo tudi sanacija morebitne škode, ki jo je voda povzročila v notranjosti, na kolesarskih in atletskih stezah. To je sicer predmet ločenega zavarovanja, ki ga ima upravitelj objekta.

Novomeška občina ob velodromu gradi še plavalni bazen, celotna ponudba v Češči vasi pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča oz. olimpijskega vadbenega centra za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki bi v trikotniku Dunaj-Beograd-Milano zapolnil tovrstno praznino.

Tako Olaj kot Makovac sta potrdila dobro sodelovanje pri prizadevanjih za ponovno odprtje vadbenih površin. “V tem trenutku smo vsi osredotočeni na to, da minimiziramo škodo, da čim prej zadevo povrnemo v prvotno stanje,” je o tem dejal Olaj.

V razpravah v novomeškem mestnem svetu so se po nesreči pojavila tudi vprašanja o primernosti pokritja velodroma z napihljivo streho. Olaj zavrača dvome: “Duol ima preko 1700 pokritih objektov po celem svetu, velika večina se nahaja v Skandinaviji z bistveno večjimi snežnimi bremenitvami in vse so obstale.” Pri tem poudarja, da gre za ekonomično rešitev, fiksna streha bi namreč stala tudi do desetkrat več.

“Žal nam je, da je do tega prišlo, ampak nismo mi tisti – ne da bi se izogibali kakršnikoli krivdi -, ki bi bili ključna figura v tem, ali je balon ostal ali je padel. Balon je bil narejen v skladu s projektno dokumentacijo, z izračuni, z vsem tistim, kar je potrebno za to, da taka zadeva sploh lahko varno stoji,” je še pojasnil direktor Duola.

Da je bila ekonomičnost rešitve ključna v času, ko se je streha postavljala, je povedal tudi Makovac. Dodal je, da gre pri tem tudi za možnost, da so s takšno streho atletske površine v objektu brez motečih elementov. A nesreča in dejstvo, da so v zadnjem obdobju močno poskočile cene energentov, takšno streho pa je treba ogrevati, vendarle sprožajo razmisleke o izboljšavah, je dodal. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča