Šesti paket vreden milijardo €, obrtniki opozarjajo

0
478

Pred poslanci je bil že šesti protikoronski paket, ki je znova težak milijardo evrov. Prinaša dva ključna ukrepa, precej se povišuje nadomestilo za čakanje na delo, država ga bo namreč krila do višine povprečne plače oziroma približno 1.800 evrov bruto, uvaja pa tudi delno povračilo za kritje fiksnih stroškov, kamor sodijo predvsem najemnine, elektrika, ogrevanje, zavarovanja in podobno. Povračilo bo odvisno od upada prihodkov v zadnjem četrtletju, podjetja in samozaposleni pa bodo denar dobili do 20. januarja.

Poslanci so podprli šesti zakon za pomoč gospodarstvu. Poglavitna novost je delno državno kritje fiksnih stroškov podjetij, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije upadli najmanj za 30 odstotkov.

S šestim protikoronskim zakonom se bo do konca januarja 2021 podaljšal ukrep subvencioniranja čakanja na delo, pri čemer je Janša omenil, da je za manjša podjetja namesto 80-odstotnega povračila nadomestila plač od države, kot velja zdaj, predvideno povračilo v celoti. Kot novost je omenil delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

Država bo del fiksnih stroškov povrnila pravnim in fizičnim osebam, ki so bile registrirane najpozneje do letošnjega 1. septembra in zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Do pomoči bodo v zadnjem letošnjem četrtletju upravičene v primeru 30-odstotnega padca prihodkov. Višina nadomestila se bo izračunala v določenem deležu od lanskih prihodkov upravičenca do tega ukrepa.

Medtem pa nekateri še vedno čakajo na denarno pomoč iz prvega vala epidemije. Obrtniki opozarjajo, da tako vse težje ostajajo likvidni, nekateri so morali svoja podjetja že zapreti. Da so tako dolgi roki za izplačilo pomoči nesprejemljivi, priznava tudi Ivan Simič, član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih paketov. Jedro težave pa je – ocenjuje Simič – predvsem v birokraciji in prepočasnem tempu dela določenih uradnikov na zavodu za zaposlovanje, kjer sprejemajo vloge za državno pomoč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj