Silovit veter povzročal težave, v Ljubljani sunek 106 km/h

0
471

Območje nizkega zračnega tlaka oz. ciklon je včeraj nastal na severu Sredozemlja. Na Korziki je silovit veter v sunkih dosegel hitrost 224 km/h. V besnenju narave je umrlo 5 ljudi. Vremenski sistem se je proti jutru pomaknil nad Genovski zaliv. Na območju Toskane sta umrla dva človeka. Veter je dosegel hitrost do 140 km/h.

Danes dopoldne pa se je omenjeni sistem povsem približal našim krajem. Prve padavine so nastajale na obali nato pa se je nevihtna linija pomaknila še bolj v notranjost. Na območju osrednje Slovenije je ob stiku hladne in tople zračne mase zapihal silovit veter, ki je dosegel netipično hitrost za ta del države in padel je tudi rekord, v Ljubljani je bil sunek 106 km/h, pri Trojanah pa 109 km/h, žal pa je piš vetra povzročil tudi veliko škode. V središču Ljubljane se je podrlo kar nekaj dreves, v prestolnici in v Kranju je veter dvignil več kot 70 streh. Fronta nas bo prešla jutri dopoldne, a še pred tem lahko nastane še kakšna izrazitejša nevihtna linija, prav tako tudi ob sami fronti, ki se sicer pomika zelo počasi.

Policijska uprava Ljubljana je danes med 14. in 16. uro na številko 113 v povezavi z neurjem prejela naslednje interventne klice:

– na Bleiweisovi v Ljubljani je v motorista priletel reklamni pano in ga podrl. Motorist je po prvih podatkih lažje poškodovan.
– obveščeni smo bili o treh prometnih nesrečah, ki so povezane z neurji. Gre za materialno škodo na vozilih.
– obveščeni smo bili o podrtem drevju in posledično neprevoznih cestah na Tolstojevi ulici, Večni poti, Derčevi ulici, Podutiški cesti, Topniški ulici, Dolenjski cesti, Zaloški cesti, Prešernovi cesti, Ižanski cesti, uvoz na severno Lj obvoznico pri Dunajski cesti, uvoz na AC na Lavrici proti Kopru, na Jeprci, na cesti Izlake – Orehovica, v Vodicah, v Domžalah, v Logatcu.
– o predmetih in vejevju po avtocestah, obvoznici in lokalnih cestah na širšem območju Ljubljane.
– o padlih predmetih (panojih, strehah, prometni signalizaciji, gradbenem materialu, vejah…) na ceste in vozila na Tavčarjevi ulici, Ježi,
Letališki cesti, v Komendi, Zgornjem Logu, na severni Lj obvoznici pri Fužinah, Brodarjevem trgu, Alešovčevi ulici, Šmartinski cesti, Vilharjevi cesti, Kolodvorski ulici, na Fužinah.
– ob 14.35 smo bili obveščeni o požaru v Veliki Ligojni, ki ga je povzročila potrgana električna napeljava. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih
metrov trave. Požar je pogašen.
– na Rakuševi ulici v Ljubljani je iz gradbišča odneslo mavčno ploščo, ki je zadeva vozilo in razbila steklo. V dogodku je bila lažje poškodovana sopotnica v vozilu.
– na Gosposvetski ulici je podrlo gradbeni oder. Nihče ni poškodovan.
– V Tivoliju je drevo padlo na žensko in jo po doslej znanih podatkih lažje poškodovalo.

Interventne službe z vsemi razpoložljivimi viri odpravljajo posledice in poskušajo čimprej vzpostaviti prevoznost cest, ter zavarovati poškodovane predmete in stavbe, ki bi lahko še vedno ogrožale okolic