četrtek, 28 marca, 2024
DomaGospodarstvoSindikat delavcev gostinstva in turizma opozarja

Sindikat delavcev gostinstva in turizma opozarja

“Zakaj vse do zdaj niste dali nobene možnosti za vsaj delno odprtje gostinskih lokalov tistim gostincem, ki imajo možnost pripravljati malice za delavce, predvsem tople in zdrave obroke, in kulturno zaužitje te malice v toplem prostoru, pod okriljem nadzora in spoštovanja vseh ukrepov,” so v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije zapisali v pismu predsedniku vlade Janezu Janši ter ministroma za gospodarstvo in delo Zdravku Počivalšku in Janezu Ciglerju Kralju.

Posledice zaprtja panoge bodo, kot so opozorili, hude. “Kot v vsaki krizi doslej največja bremena nosijo prav delavci. Kapital se ohranja, položaj delavcev pa se vse bolj slabša. Govoriti, da smo na isti ladji, je veliko sprenevedanje,” so navedli. Od vlade zato pričakujejo, da ravna odgovorno do vseh delavcev in državljanov.

Vladi predlagajo, da v osmem protikoronskem svežnju to nadomestilo za delavce, ki ne morejo delati zaradi odloka vlade, zviša na 100 odstotkov. “Nedopustno je, da ste pozabili na delovne invalide, na delavce, ki delajo krajši delovni čas in za preostali del prejemajo nizka mesečna nadomestila in so med prejemniki najnižjih dohodkov,” so navedli. Ob tem predlagajo tudi dodatek v višini najmanj 200 evrov “vsem zaposlenim v realnem sektorju, ki v teh težkih razmerah delajo, in dodatek v višini 30 odstotkov osnovne plače delavca za zaposlene, ki delajo z bolniki oz. uporabniki, pri katerih obstaja sum na okužbo s koronavirusom”.

Oglasili so se tudi v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), kjer pričakujejo, da bo vlada dovolila odprtje vsaj dela neživilskih trgovin. Predsednica TZS-ja Mariča Lah pravi, da se zavedajo, da so merila za sproščanje odvisna od epidemioloških razmer v državi, zato skrbno spremljajo te podatke ter že dalj časa opozarjajo, da so med regijami lahko velike razlike ter da bi bilo treba omogočati poslovanje trgovine na vseh blagovnih skupinah v posameznih regijah takoj, ko epidemiološki podatki to omogočajo.

Vlado so spomnili, da bo od ukrepov v osmem protikoronskem svežnju odvisno, ali bodo trgovci, ki ne smejo v celoti ali delno poslovati, lahko preživeli. Želijo 100-odstotno kritje fiksnih stroškov in vsaj delno povračilo izgube prihodka za vsak dan zaprtja vključno od dneva razglasitve epidemije. “Povračilo fiksnih stroškov v celoti in izpad prihodka morata biti zagotovljena vsaj dejavnostim, ki bodo lahko odprte šele v oranžni fazi sproščanja ukrepov. Drži, da se z vladnimi ukrepi povrne vsaj manjši del omenjenih fiksnih stroškov, vendar to po mnenju trgovcev ne zadošča, prav tako so že počrpane vse njihove rezerve,” so navedli. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča