petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaSindikat od Olaja pričakuje odziv na Hojsove izjave

Sindikat od Olaja pričakuje odziv na Hojsove izjave

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na generalnega direktorja Policije Antona Olaja naslovil poziv zaradi žaljivih izjav ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Od Olaja zahtevajo pojasnila, ali bo zaščitil integriteto Policije in ali se bo odzval na ministrove izjave.

‘Javno blatenje iz ust ministra Hojsa’

“Policistke in policisti smo v zvezi s tem izvajali vse odrejene naloge, tudi s tveganjem lastnega zdravja in varnosti. Kljub vse večjemu nezadovoljstvu v družbi, ki so ga izkazovali (tudi) na javnih shodih, smo bili policistke in policisti tisti, ki smo prebivalcem Republike Slovenije zagotavljali javni red in mir, osebno varnost in varnost premoženja,” so zapisali.

Kljub temu so bili po njihovem mnenju pogosto deležni kritik javnosti, ki so jih “profesionalno in dostojno prenašali”. Ob tem so izpostavili, da jih je zaradi zavzemanja za lastne pravice v zadnjem obdobju pogosto javno blatil notranji minister Hojs.

“Kot vam je poznano, je minister policistke in policiste  že pred časom označil za ‘lenuhe’. Kljub temu da se je SPS na žaljive besede ministra odzval profesionalno, umirjeno, kulturno in dostojno, ste v izjavi za javnost na istem družbenem omrežju k strpnosti pozvali sindikat, čeprav je bila nedostojna komunikacija Aleša Hojsa,” so zapisali.

Zadnje v vrsti žaljivih ministrovih besed so bile v torek izrečene v oddaji na komercialni televiziji, ko je policiste in vojake, ki se ne cepijo, označil za “mevže”, so spomnili. Obregnili so se tudi ob Olajev odgovor na vprašanje v oddaji na nacionalni televiziji, ko na vprašanje o tem, ali se strinja z oceno ministra o delu Policije, odgovoril, da ne želi komentirati. Po njihovem zatrjevanju je med zaposlenimi v Policiji to naletelo na “ogorčenje in zgražanje”.

Sindikat zahteva odgovore

Sindikat zato od direktorja zahteva odgovore, ali bo zaščitil integriteto Policije, ali se je odzval na ministrove izjave, ali je kot predstojnik Policije podal predlog za pregon za kaznivo dejanje razžalitve in ali bo Policija vodila prekrškovni postopek zoper ministra.

Olaja so opomnili, da je nadzor nad delom PU Ljubljana po junijskem protestu, po katerem je trem uslužbencem Policije izrekel opozorila pred odpovedjo, odredil šele po kritikah javnosti, državljani pa so zaradi Hojsovih izjav po njihovem mnenju bistveno bolj vznemirjeni.

Osebni odgovor direktorja želijo do ponedeljka, prosijo pa tudi, da v njem “na konkretno zastavljena vprašanja odgovori konkretno, brez (kot v dosedanji praksi) relativiziranja”.

Na ministrovo izjavo so se v sredo odzvali tudi v stranki SD. Poslanec Matjaž Han je povedal, da je “zgrožen nad izjavami ministra, ki bi moral policistke in policiste v prvi vrsti zaščititi”, saj da opravljajo težko delo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča