petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaSkorumpiran in vse bolj nevaren svet. Slovenija najnižje doslej

Skorumpiran in vse bolj nevaren svet. Slovenija najnižje doslej

Indeks zaznave korupcije (CPI) za leto 2022, ki ga je danes objavil Transparency International, kaže, da večini sveta boj proti korupciji nikakor ne gre od rok. 95 odstotkov držav je od leta 2017 doseglo malo ali nič napredka. Žal se z dosežkom ne more pohvaliti niti Slovenija. Skoraj tretjina držav v zahodni Evropi in EU je letos dosegla zgodovinsko nizke rezultate, med njimi Slovenija, opozarjajo v TI Slovenija. Z oceno 56/100 smo dosegli zgodovinsko najnižji rezultat. V 10 letih smo nazadovali za skupno pet točk in ostajamo občutno oddaljeni od povprečja EU. Povprečna ocena Indeksa držav članic je 64, povprečna ocena držav OECD pa 67.

Slaba novica je tudi, da glede na Global Peace Index svet postaja vse manj miren kraj. Kar ni presenetljivo, saj obstaja jasna povezava med tem nasiljem in korupcijo. Vlade, ki jih ovira korupcija, niso zmožne zaščititi ljudi, medtem ko se javno nezadovoljstvo tam bolj verjetno spremeni v nasilje. Ta začaran krog vpliva na vse države – od Južnega Sudana do Brazilije.

“Korupcija je naredila naš svet bolj nevaren. Ker vladam skupaj ni uspelo doseči napredka proti njej, spodbujajo sedanji porast nasilja in konfliktov – in ogrožajo ljudi. Edini izhod je, da države opravijo trdo delo in izkoreninijo korupcijo na vseh ravneh, da zagotovijo, da vlade delujejo za vse ljudi, ne le za nekaj elit,” ob tem pravi Delia Ferreira Rubio, predsednica Transparency International.

CPI sicer razvršča 180 držav in ozemelj glede na njihovo zaznano stopnjo korupcije v javnem sektorju na lestvici od nič (zelo koruptivno) do 100 (zelo transparentno).

Globalno povprečje CPI že enajsto leto zapored ostaja nespremenjeno, pri 43, več kot dve tretjini držav pa ima resne težave s korupcijo in dosegajo oceno pod 50.

Na vrhu indeksa je letos Danska, sledita Finska in Nova Zelandija. Močne demokratične institucije in spoštovanje človekovih pravic uvrščajo te države tudi med najbolj miroljubne na svetu glede na Global Peace Index.

Južni Sudan, Sirija in Somalija, ki so vse vpletene v dolgotrajne konflikte, ostajajo na dnu CPI. 26 držav – med njimi Združeno kraljestvo, Katar in Gvatemala – je letos na zgodovinsko najnižji ravni. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča