Slovenija razglasila epidemijo, 96 okuženih

0
1539

Premier v odhajanju Marjan Šarec je na tiskovni konferenci po seji vlade sporočil, da bo Slovenija zaradi velikega števila okuženih s koronavirusom razglasila epidemijo. Poleg ukrepa zaprtja vseh šol, ki ga je napovedal že zjutraj, bo policija na italijansko-slovenski meji začela obračati tovorna vozila, da se ne zgodi žep in ta vozila obtičijo pri nas. V Sloveniji je potrjenih 96 primerov okužbe.

Med zdravstvenimi regijami je največ okuženih, in sicer 48, v Ljubljani, v Novem mestu oz. Beli krajini 25, po sedem okuženih je v Celju in Mariboru, v Kopru so štiri, Murski Soboti trije, v Kranju in Novi Gorici pa po eden.

“Situacija je resna in vlada jo tudi obravnava kot resno,” je zatrdil in pozval ljudi, naj ne pozivajo k tekmovanju, kdo bo prej zaprl šole ali sprejel kakšen ukrep, saj bo “vsak sprejet ukrep prinesel posledice”.

“Tisti, ki pravijo, da je prepozno, nimajo prav, in tudi ne tisti, ki pravijo, da smo preveč rigorozni. Treba se je zavedati posledic vseh ukrepov, ni samo zapreti šole. Treba je misliti na vse, kar bo to potegnilo s seboj in v naslednjih tednih bo veliko težav. Zato bodo vsa ministrstva sprejemala ukrepe, ki se bodo prilagajali vsakodnevni situaciji,” je še dejal Šarec.

Povedal je še, da imajo enako težavo vse države in razen Italije ni še nobena država razglasila epidemije. “Mi bomo to storili zaradi lažje organizacije dela, ker po zakonu to moramo storiti, če hočemo formalnopravno vključiti vse sisteme, ki bodo sodelovali pri zaustavljanju okužb, ko bo virus premagan, pa tudi pri odpravljanju posledic.” Pri tem je opozoril na napoved Umarja, da bo gospodarska rast padla za polovico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj