četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaSlovenija ima dovolj zalog, zato goriva ne bo zmanjkalo

Slovenija ima dovolj zalog, zato goriva ne bo zmanjkalo

Po pričakovanjih so se po svetovnih razprtijah glede vojaškega posega v Ukrajini cene naftnih derivatov zvišale. Premier Janša je na twitterju zapisal, da ima Slovenija dovolj zalog in da ga goriva ne bo zmanjkalo.

V trenutnih razmerah sicer vlada in naftni trgovci zagotavljajo, da so dobave in zaloge naftnih derivatov zadostne, da bo oskrba tudi v prihodnjih dneh nemotena. Vlada je na Twitterju zapisala, da je premier Janez Janša z ministroma za gospodarstvo in za infrastrukturo Zdravkom Počivalškom in Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL-u in OMV-ju o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije. “Slovenija ima dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršno koli paniko,” pa je na Twitterju v ponedeljek zapisal Janša.

V stalnem dialogu z vlado in drugimi deležniki je v iskanju odgovora na zviševanje cen pogonskih goriv tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), je povedal predsednik sekcije za promet Peter Pišek, ki ocenjuje, da stanje v Evropi in v svetu ni normalno in je nevzdržno. Vlada v situacijo “bo posegla in mora poseči”, je dejal Pišek in pojasnil, da pogovori o tem tečejo. Je pa poudaril, da vlada upravlja “z našim denarjem” in če tega denarja ne bo, ga vlada ne bo mogla deliti. Opozoril je tudi, da bo zviševanju cen v energetiki sledila podražitev izdelkov v trgovinah.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) vladi predlaga, da se v primeru, da pride do motenj dobave ruskega dizelskega goriva in da zalog goriva v Sloveniji ne bo dovolj, kmetom za obdelavo kmetijskih površin zagotovi gorivo iz blagovnih rezerv. “Če ne bomo zaorali, ne bomo sejali in ne bo žita,” je opozoril predsednik zbornice Roman Žveglič, ki ugotavlja, da so vplivi vojne v Ukrajini že zelo veliki. V izjavi za medije je ob tem izrazil upanje, da bodo “svetovni deležniki ustavili vojno in da ne bo več prelivanja krvi”.

Pogonsko gorivo za traktorje se je izredno podražilo, je eno od posledic navedel Žveglič in opozoril, da se gorivo na črpalkah, tudi ko je vlada s 1. februarjem znižala trošarino na najnižjo možno raven, ni pocenilo.

Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je bilo treba zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra. Pri trgovcu OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa je treba odšteti 1,662 evra. MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,564 evra, dizla pa za 1,669 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so še višje. (STA, MMC RtvSlo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča