Slovenija, to so zgodbe, ki bolijo: Jože iz stanovanja

0
8020

V življenju so res boleče zgodbe, ki grenijo in zastavljajo veliko vprašanj, ali nam je res mar za človeka, ali samo kapital. Jože Pirh je človek, ki se je z bridkostjo življenja soočil že v rosnih letih, a vseeno dokazal sebi in vsem, da se lahko kljub cerebralni paralizi in številnim operativnim posegom postaviš na lastne noge. Jože je simpatičen, razgledan in delavni moški, ki pač ima cerebralno paralizo!

A očitno je naša družba vse preveč prežeta z administracijo, kapitalom, kjer žal ni posluha za srce, čutnost, spoštovanje. In prav v naši regiji, na Dolenjskem, kjer ima država in posledično lokalna oblast neverjetni posluh za financiranje lenuhov, Jožetu obrača hrbet, ki je iz skoraj nemogočega dokazal mogoče.

Zdaj mora iz svojega stanovanja, kjer je bil od leta 2005 s sestro solastnik. Sestra je hotela stanovanje prodati, Jože pa ni imel denarja, da bi lahko odkupil sestrin delež. Pred mesecem so stanovanje prodali na dražbi.

In čeprav so stanovanje prodali, Jože ne dobi nič oz. še ostane dolžan. Namreč, njegov delež od prodaje stanovanja naj bi dobila novomeška občina, ki je doplačevala razliko za Jožetovo bivanje v VDC Nm. Ta dolg naj bi znašal 38.000 oz. 40.000 evrov. Vrednost stanovanja naj bi bila ocenjena na cca. 69.000 evrov.

Administrativni, državni, občinski, so v besedah prijazni s svojimi ponudbami, a nihče nima toliko moči, ali pa si ne upa, takšnemu človeku pomagati. Po drugi strani pa so te isti delilci sredstev radodarni do delovno sposobnih, ki ne želijo oz. sploh nočejo delati. Vsak mesec samo na območju JV Slovenije talamo hude cekine brezdelnežem, ki se izgovarjajo. Nekaterim že več desetletji.

Potem pa imamo Jožeta, ki ni hotel ostati tako rekoč ožigosan, da ima cerebralno paralizo, da ne bo zmogel. Je delal in dela, je aktiven državljan Slovenije. Dokazal je, da lahko. Lahko živi, dobršen del samostojno. K sreči mu je marsikaj uspelo. Te njegove volje, sposobnosti si ostali, ki teh težav nimamo, sploh ne znamo predstavljati. Veliko ljudi ga pozna, številni so se z njim radi slikali…..in verjamem, da na Jožeta niso pozabili.

To je moje mnenje, poznavanje razmer, Jožeta, ki je lahko vzgled številnim, ki z naslova države večji del meseca preživijo v horizontalnem položaju oz. se postavijo v vertikalo samo takrat, ko je t.i. državno nakazilo cekinov.

Prav tako si želim, da se v naši regiji začnejo graditi stanovanja, saj je povpraševanje veliko. Kajne? Vprašanje je namenjeno tistim, ki slednje dobro vedo…..

Če želite pomagati Jožetu Pirhu, lahko to storite z nakazilom na tekoči račun Območne zveze Rdečega križa Novo mesto SI56 0297 0025 9477 202, sklic SI00-903085. Darujete lahko tudi z SMS-om na številko 1919, z besedo DOM boste prispevali evro, z besedo DOM5 pa 5 evrov.

Iz Mestne občine Novo mesto so poslali odgovor  na objavljeno informacijo v zadevi: Pomagajmo Jožetu Pirhu, televizijski prispevek na Tedniku iz dne 16. 11. 2020

Na Televiziji Slovenija je bil v ponedeljek, 16. 11. 2020 v oddaji Tednik objavljen prispevek z naslovom Pomagajmo Jožetu Pirhu, v katerem je ekipa Tednika predstavila zgodbo gospoda Jožeta in pozvala javnost k pomoči. Ker so bile določene informacije o angažiranosti in vpletenosti Mestne občine Novo mesto izpuščene, podajamo odgovor na objavljeno informacijo.

Odgovor:

Na Mestni občini Novo mesto pozdravljamo poziv za pomoč Jožetu Pirhu k razrešitvi njegovega stanovanjskega problema, zato nas veseli, da smo ljudje stopili skupaj in si pomagamo tudi v zahtevnih časih. V dobri veri je najverjetneje nastal tudi prispevek o Jožetu Pirhu v televizijski oddaji Tednik, kjer pa niso bila izpostavljena določena dejstva, ki smo jih sicer novinarki obrazložili.

Župan Gregor Macedoni se je kot zastopnik Mestne občine Novo mesto vseskozi prizadeval za rešitev situacije Jožeta Pirha. S strani občine je bilo tako ves čas jasno stališče, da se išče rešitev, na podlagi katere bi lahko Jože v lastnem stanovanju v največji meri samostojno skrbel zase.

V okviru zakonitega se je v zadnjih petih letih župan osebno prizadeval, da Jožetu pomaga, saj podpira ljudi, ki želijo samostojno skrbeti zase. V tem obdobju se je udeležil tudi obravnave na sodišču, kjer je pričal, da Mestna občina Novo mesto ne bo aktivno terjala dolga, če pride so dogovora med solastnikoma (Jožeta Pirha s sestro). Tako bi, v primeru, da bi Jože odkupil sestrin delež, kot je pred leti predlagal sodišču, še naprej živel v svojem stanovanju, ne glede na dolg občini.

Postopki, ki jih zaradi sporov med družinskimi člani pelje sodišče, tovrstno rešitev onemogočajo. Zadnje informacije, ki jih je podal Jože, prav tako kažejo, da je bil zaradi nerazumljivih sporov prisiljen reševati svojo zgodbo na način, ki je zanj osebno slabša, posledično pa je to slabša zgodba tudi za celotno družbo. Kljub angažiranosti pa občina ne more biti odgovorna za družinske spore. V pravnih postopkih kot Mestna občina nismo našli načina, da bi se lahko v reševanje aktivno vključili. Jožetova sestra je kot solastnica zahtevala prodajo, ko pa je do prodaje prišlo, ni mogoče odpisati občinske terjatve, ki je bila glede na zakonodajo avtomatsko poravnana.

Jože Pirh je že večkrat javno izpostavil, da ceni prizadevanja župana Gregorja Macedonija za reševanje njegove osebne zgodbe, kar je Jože omenil tudi ekipi Tednika. Njegovo zgodbo na Mestni občini Novo mesto spremljamo tudi naprej in če se bo pojavila rešitev, kjer lahko na sistemski in zakonsko transparenten način pomagamo, bomo to tudi storili.
Odnosi z javnostmi Mestna občina Novo mesto

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj