četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaSloveniji znižali napoved letošnje rasti

Sloveniji znižali napoved letošnje rasti

Evropska komisija je napoved gospodarske rasti v Sloveniji za letos poslabšala za 0,4 odstotne točke na 3,8 odstotka, za prihodnje leto pa nekoliko izboljšala na 3,6 odstotka. Rast naj bi bila tako v Sloveniji letos nekoliko pod povprečjem v območju evra, prihodnje leto pa občutno nad povprečjem.

Tudi tokrat je v središču pozornosti inflacija, ki dosega rekordne ravni. Letna stopnja inflacije v območju z evrom je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat januarja znašala 5,1 odstotka.

Komisija je Sloveniji za letos napovedala 3,7-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno, kar je občutno več, kot je napovedala v prejšnji, jesenski napovedi. To sicer velja za celotno območje evra, ki naj bi letos beležilo 3,5-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa 1,7-odstotno. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je septembra lani Sloveniji za letos napovedal 4,7-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,3-odstotno, Banka Slovenije pa decembra lani štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.

Rast inflacije in cena energije po mnenju komisije zavirajo rast

Znatna rast inflacije in cen energije zavira gospodarsko rast v EU, izpostavlja Evropska komisija v zimski gospodarski napovedi. Rast se bo upočasnila, nato znova okrepila. Napoved inflacije v območju evra je komisija v primerjavi z jesensko oceno za letos zvišala za več kot odstotno točko na 3,5 odstotka. “Znatna rast inflacije in cen energije, skupaj z motnjami v dobavni verigi in na trgu dela, zavira rast,” je ob predstavitvi napovedi dejal izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.  (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča