četrtek, 23 marca, 2023
DomaSlovenijaSloveniji znižali napoved letošnje rasti

Sloveniji znižali napoved letošnje rasti

Evropska komisija je napoved gospodarske rasti v Sloveniji za letos poslabšala za 0,4 odstotne točke na 3,8 odstotka, za prihodnje leto pa nekoliko izboljšala na 3,6 odstotka. Rast naj bi bila tako v Sloveniji letos nekoliko pod povprečjem v območju evra, prihodnje leto pa občutno nad povprečjem.

Tudi tokrat je v središču pozornosti inflacija, ki dosega rekordne ravni. Letna stopnja inflacije v območju z evrom je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat januarja znašala 5,1 odstotka.

Komisija je Sloveniji za letos napovedala 3,7-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno, kar je občutno več, kot je napovedala v prejšnji, jesenski napovedi. To sicer velja za celotno območje evra, ki naj bi letos beležilo 3,5-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa 1,7-odstotno. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je septembra lani Sloveniji za letos napovedal 4,7-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,3-odstotno, Banka Slovenije pa decembra lani štiriodstotno oziroma 3,3-odstotno.

Rast inflacije in cena energije po mnenju komisije zavirajo rast

Znatna rast inflacije in cen energije zavira gospodarsko rast v EU, izpostavlja Evropska komisija v zimski gospodarski napovedi. Rast se bo upočasnila, nato znova okrepila. Napoved inflacije v območju evra je komisija v primerjavi z jesensko oceno za letos zvišala za več kot odstotno točko na 3,5 odstotka. “Znatna rast inflacije in cen energije, skupaj z motnjami v dobavni verigi in na trgu dela, zavira rast,” je ob predstavitvi napovedi dejal izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.  (STA)

Podobni članki

Anketa tedna

Ali kdaj v živilskih trgovinah kupite izdelke, ki so zaradi roka znižani do 50%?

  • da (61%, 415 Votes)
  • vedno (22%, 146 Votes)
  • nikoli (14%, 98 Votes)
  • me ne zanima (3%, 18 Votes)

Total Voters: 677

Loading ... Loading ...

Najbolj popularno