Slovenke potujejo na svetovno prvenstvo

Slovenke potujejo na svetovno prvenstvo

-
0 75

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede bo ta petek odpotovala na Nizozemsko, kjer se bo v nedeljo začelo svetovno prvenstvo. Za naša dekleta bo to že peti nastop med svetovno elito, s prvenstev pa so se doslej vrnila s tremi odličji.

Najboljši rezultat so Slovenke zabeležile leta 2002, ko so osvojile srebro, na zadnjem prvenstvu, leta 2014, so bile sedme. V našem taboru si tudi tokrat želijo vidnega dosežka, a se hkrati zavedajo, da bo nova kolajna, ob izjemno močnih reprezentancah Rusije, ZDA in Kitajske ter še nekaterih evropskih reprezentancah, težko dosegljiva: »Igramo v težki skupini, zato bi bilo že 2. mesto, ki vodi v boj za odličja, velik uspeh. V skupinskem delu se bomo srečali z državami, v katerih se je odbojka sede že povsem profesionalizirala in kmalu bo jasno, v kolikšni meri jih z našim izborom igralk in glede na finančne zmožnosti še lahko sledimo. Vložili smo svoj maksimum, igra, ki jo dekleta kažejo, me navdaja z optimizmom. Upam, da bo dovolj, da se bomo veselili kakšne vidnejše uvrstitve,« je povedal Simon Božič.

Za slovenskimi odbojkaricami so dolge in naporne priprave, v okviru katerih so odigrale vrsto tekem, nazadnje minuli vikend, proti izbrani vrsti Hrvaške. »Priprave smo zaključili in mislim, da je bilo pripravljalno obdobje kar uspešno. Na zadnjih tekmah so vse igralke dobile svoje minute in priložnost za dokazovanje. Nekako se je izoblikovala postava, s katero bomo začeli svetovno prvenstvo. Jutri potujemo na Nizozemsko in že z nestrpnostjo pričakujemo prvo tekmo,« dodaja Božič.

Uvodni obračun bodo Slovenke odigrale proti Irankam in se nato v okviru skupine C srečale še z Italijo in Kitajsko, sicer branilko naslova, tako da je pred našimi dekleti težko delo. »V naši skupini imamo izrazitega favorita, Kitajsko, ostale ekipe so si po kakovosti zelo blizu. V drugih skupinah imamo po dve dobri in dve malce slabši ekipi, tako da nas čaka težka naloga. Je pa v tem trenutku še vedno težko oceniti, kako močni bodo naši nasprotniki, saj precej igralk iz praktično vseh ekip čaka na klasifikacijo, ki bo potekala jutri in v soboto. Tudi mi. Tudi od te odločitve je namreč odvisno, kako bo videti naša ekipa,« je zaključil slovenski selektor.

Slovenija bo tekme skupinskega dela sicer igrala v Arnhemu, drugi del prvenstva, ki se bo s finalnimi srečanji zaključilo 21. julija, pa bodo reprezentance igrale v Rotterdamu. Na prvenstvu bomo v ženski konkurenci lahko spremljali 16 ekip, Rusijo, Japonsko, Kitajsko, Italijo, Slovenijo Brazilijo, Egipt, ZDA, Ruando, Madžarsko, Finsko, Ukrajino, Iran, Hrvaško, Kanado in Nizozemsko.

(foto: Aleš Oblak)