Slovenski vojaki ostajajo v Iraku

0
811

Na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski so sicer zatrjevali, da je načrt, da naj bi iz Iraka odšli še nocoj. A Slovenija je del širše operacije, odvisna je od nemškega kontingenta in njihovih odločitev, po naših informacijah pa Nemčija pravzaprav še sploh ni sprejela končne odločitve, da se umika iz Erbila, je že za večerni Dnevnik Televizije Slovenija pojasnila Majerjeva.

Okoli pol enajstih zvečer pa je na Twitterju sporočila, da za zdaj res ostajajo tam. “Kako, če bodo odšli, za zdaj še ni znano,” je dodala. Nemci namreč zaradi umiritve razmer ostajajo v Iraku. Slovenija bo svoje vojake umaknila, saj se je njihova rotacija v okviru Natove operacije končala, na kakšen način bo potekal umik, pa bo znano v četrtek.

Prvotno bi se moral umik z območja v tretjo varno državo zgoditi v večernih urah, kar je potrdil tudi obrambni minister Karl Erjavec na popoldanski tiskovni konferenci. Kot pa je minister povedal v oddaji 24UR Zvečer, so se načrti spremenili – umik se še ni začel, saj se je Nemčija odločila, da svojih pripadnikov z območja še ne bo umaknila, saj so ocenili, da se je situacija na obeh straneh umirila. Erjavec je povedal, da bodo naši vojaki zapustili Erbil zlasti zato, ker se jim rotacija zaključuje in s prvim februarjem v Kurdistan prihaja nova, za odhod pa je že vse pripravljeno.

“Pripravljenih imamo več scenarijev za umik. Sedaj ne bomo deležni logistične podpore nemške vojske, zato ima poveljstvo sil nalogo, da do jutri pripravi rešitev, ki bi bila najboljša,” je razložil minister. Med možnostmi, ki jih tehtajo, naj bi bila tudi uporaba vladnega Falkona. “Zelo pomembno pa je seveda, če bo jutri odprt zračni prostor nad Irakom,” je poudaril Erjavec.

(RTV Slo/mmc, 24UR)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj