Slovenski ‘zet’ izgubil, Biden predsednik

0
1225
WILMINGTON, DELAWARE - NOVEMBER 06: Democratic presidential nominee Joe Biden addresses the nation at the Chase Center November 06, 2020 in Wilmington, Delaware. The winner of the 2020 presidential election has yet to be declared, as vote counting continues in the key states of Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona, and North Carolina. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Po poročanju ameriških medijev je 46. predsednik ZDA  Joe Biden, ki je prejel 273 elektorskih glasov, medtem ko je dosedanji predsednik Donald Trump prejel 213.

Biden je v nagovoru Američanom napovedal zmago na volitvah. Bitka je sicer izredno tesna, še posebej v ključnih zveznih državah, kjer je med kandidatoma le nekaj tisoč glasov razlike. Trumpu je po ob koncu volilnega dne kazalo bolje, a z vse večjim številom preštetih glasovnih (še posebej tistih, ki so prispele po pošti, saj so na ta način v veliki meri glasovali demokrati) je Trumpova prednost kopnela.

V ključnih zveznih državah ga je Biden dohitel in prehitel. Osvojil je Wisconsin in Michigan – obe državi je pred štirimi leti osvojil Trump. Nekoliko presenetljivo je Biden prevzel prednost tudi v Georgii, kjer pa so zaradi tesnega rezultata že napovedali ponovno štetje vseh glasovnic. Trenutno vodi tudi v Nevadi in Arizoni, medtem ko Trumpu bolje kaže v Severni Karolini in na Aljaski.

Ključnega pomena pa je Pensilvanija, kjer je včeraj prednost prevzel Biden. Brez njenih 20 elektorskih glasov Trump upanja na zmago nima več.

(foto: Drew Angerer/Getty Images)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj