sreda, 24 aprila, 2024
DomaSlovenijaSlovensko izpostavo Sberbank kupila NLB

Slovensko izpostavo Sberbank kupila NLB

Banko Sberbank v Sloveniji, ki je bila v ruski lasti in je zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, je kupila NLB. O slednjem so prve poročale slovenske Finance. Poslovanje banke bo od srede spet potekalo popolnoma normalno, je povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. V dveh dneh zaprta poslovalnic je bilo komitentom Sberbanke omogočeno le poslovanje s plačilnimi karticami, dvig gotovine je bil omejen na 400 evrov.

“Danes je bila za komitente nekdanje slovenske Sberbank banke sprejeta rešitev, ki vsem komitentom od jutri dalje ponovno omogoča nemoteno poslovanje in razpolaganje s sredstvi. Banko namreč prevzema Nova ljubljanska banka, ki se je odločila za nakup slovenske Sberbank banke,” so sporočili iz Banke Slovenije. Ob tem so poudarili, da so s to odločitvijo ohranili finančno stabilnost v Sloveniji, brez obremenitve drugih bank ali državnega proračuna.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vsem zavarovanim osebam, ki pričakujejo izplačila iz zdravstvene blagajne, priporoča, da zaradi trenutne situacije Sberbank transakcije račune, četudi samo začasno, odprejo pri drugih bankah, je danes povedala direktorica področja za finance in računovodstvo pri ZZZS Daniela Dimić.

Nadomestila plač samostojnim podjetnikom, ki jih ZZZS običajno nakazuje ob petkih, bodo verjetno zadržali in jih ne bodo izplačali, dokler jim zavarovanci ne bodo sporočili novih računov ali se situacija ne uredi kako drugače. “Takoj ko nam sporočijo nove račune, bodo potem ti prilivi prišli na njihove nove račune,” je zagotovila Dimićeva. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča