Slovo poletne vročine, skoraj 17°C manj

0
149

Še zadnji temperaturno poletni dan poletja smo imeli, že jutri pa izrazit zasuk vremena in občutna ohladitev, ponekod za okoli 17 stopinj. Sprva bo zjutraj še toplo, ohladitev nas bo dosegla popoldne, ko bodo dnevne temperature 10 stopinj oz. do 12 stopinj.

Že v noči na soboto se bo od severa pooblačilo. Sobotno jutro bo kljub oblačnosti večinoma še toplo, marsikje bo tudi najtoplejši del dneva. V zgodnjih jutranjih urah se bodo padavine najprej začele pojavljati na severu države, čez dan pa postopno tudi drugod. Na meji med toplim in hladnim zrakom pričakujemo predvsem na Gorenjskem in severnem Primorskem ter deloma v osrednji Sloveniji tudi močnejše krajevne nalive, zaradi katerih lahko močneje narastejo hudourniški vodotoki.

Predvsem pred fronto se bodo zlasti v zahodni polovici Slovenije lahko pojavljale tudi nevihte. Ob prehodu fronte bo zapihal severovzhodni veter, ob morju pa bo sprva še pihal jugo. Sredi dneva bo na Primorskem začela pihati zmerna burja. Hitro se bo ohladilo. Popoldne bodo temperature okrog 12 °C. Padavine bodo slabele in v noči na nedeljo večinoma ponehale.

V primerjavi s petkovim popoldnevom bo tako sobota za okoli 17 ° hladnejša, kar je precej izjemno. Zelo redko se namreč zgodi, da bi bil padec temperature tako izrazit v tako kratkem času. Podobna ohladitev je bila tudi leta 1950, ko je bila popoldanska temperatura 16. septembra v vzhodni polovici Slovenije za kar 19 °C nižja od dneva poprej.

V NEDELJO KRATKOTRAJNA OTOPLITEV
Nedelja bo suha, jasnilo se bo. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. V višinah bo k nam pritekal ponovno toplejši zrak, zato se bo po nižinah ogrelo nad 20 °C. Čez dan bo ponekod že začel pihati jugozahodni veter.

V PONEDELJEK NOV PREHOD HLADNE FRONTE
V noči na ponedeljek se bo jugozahodnik okrepil, proti jutru pa obračal v severno smer. Spet se bodo začele pojavljati padavine. Prešla nas bo hladna fronta, ki bo prinesla manj padavin kot sobotna in dodatno ohladitev. V torek in sredo bodo jutranje temperature predvsem v zatišnih legah lahko tudi pod 5 °C, popoldanske temperature pa ob relativno sončnem vremenu okoli 15 °C. (ARSO)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj