sreda, 24 aprila, 2024
DomaGospodarstvoSlovo twinga, vrnitev legendarne petke

Slovo twinga, vrnitev legendarne petke

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault, ki s tovarno Revoz igra pomembno vlogo v slovenskem gospodarstvu, po 29 letih končuje zgodbo z modelom twingo. Renaultovega malčka izdelujejo tudi v Revozu, v matičnem podjetju pa so ta teden potrdili, da bo njegova tretja generacija, ki ima od lani tudi električno različico, zadnja.

Twinga, tudi v električni različici, poleg clia izdelujejo tudi v Revozu, ob tem pa v skupnem projektu z nemškim Daimlerjem in na skupni platformi s twingom še smart forfour. Do zdaj v Renaultu uradno o usodi partnerstva z Daimlerjem v okviru projekta Edison niso želeli povedati ničesar, po pisanju francoskih medijev pa je tudi tega sodelovanja konec.

Bosta pa v okviru skupine štafeto od električnega twinga prevzela model Spring, prvi električni model romunske Dacie, ter prihajajoča nova različica legendarne Renaultove petke, ki so jo dolga leta izdelovali v Revozu.

V Revozu so seznanjeni z izjavo prvega moža Renaulta Luce de Mea, da skupina ne načrtuje naslednika modela Twingo niti nobenega drugega modela v razredu A. Bo pa Renault do uveljavitve standarda Euro 7 obdržal tako navadnega kot električnega twinga, so navedli. Srednjeročno imajo naročila zagotovljena, dolgoročneje pa so obeti še neznani.

V novomeški družbi iz Renaultove skupine, ki je tudi eden največjih slovenskih izvoznikov, so spomnili, da se je konec 2020 začela prodaja električnega twinga, Renault pa je tako eden redkih proizvajalcev, ki ponuja tako vozilo na električni kot na bencinski pogon v razredu A, torej razredu malih mestnih avtomobilov. To bo, kot pravijo v Revozu, obdržal vse do začetka veljave evropskega okoljskega standarda za motorje Euro 7, kar se bo po napovedih zgodilo sredi desetletja.

V Revozu tako trenutno nadaljujejo s proizvodnjo modelov twingo, tako z motorjem na notranjo izgorevanje kot v električni različici, Smart Forfour in Clio 5. “Srednjeročno imamo zagotovljena naročila, kaj pa si lahko obetamo daljnoročno (predvsem po letu 2024), zaenkrat še ni znano,” so še zapisali. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča