Sobota topla, v nedeljo nevarno mokro

0
227

Obsežen ciklon s središčem nad Severnim morjem bo jutri krojil vreme po večjem delu Evrope. Hladna fronta z obilnimi padavinami bo dosegla Alpe, pred njo pa bo k nam z močnimi JZ vetrovi v višinah dotekal topel in vlažen zrak, kar pa je recept za jesensko deževje.

Ponoči bo Slovenijo od JZ postopno prekrila oblačnost, ki pa do jutra še ne bo dosegla SV države. Sobota se bo tukaj začela s sončnim vremenom, predvsem v Posočju pa bo zjutraj že padlo nekaj kapelj dežja. Temperatura bo zjutraj povsod nad ničlo. Najmanj v Alpskih dolinah, kjer bo stopinja. V večjem delu Slovenije okoli 4 oz. 5 stopinj. Na Goriškem bo 7, ob morju do 10 stopinj Celzija.

Dopoldne bo na Štajerskem in v Pomurju še nekaj sonca, nato se bo tudi tukaj pooblačilo. Pihal bo JZ veter, ob morju jugu. Padavine na zahodu se bodo krepile in širile proti notranjosti Slovenije. Popoldne in zvečer pričakujemo močne nalive predvsem ob Dinarski pregradi, torej od Južnega dela Julijcev, prek Trnovskega gozda pa vse do Snežnika. Do večera bo dež zajel vso državo. Čez dan bo zelo toplo pod 10 stopinj bo le na Gorenjskem, tukaj bo 7 stopinj. V Ljubljanski kotlini bo 11, drugod bo od 14 do 16 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj in dopoldne bo v Kamniško-Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah in na Pohorju suho z nekaj sonca. Drugod bo oblačno, občasno bo že deževalo, popoldne pa se bodo padavine krepile in širile proti vzhodu. Pihal bo močan JZ, toplo bo, jutri bo snežilo samo po naših najvišjih vrhovih.

In zdaj še opozorilo. Padavine bodo tudi v noči na nedeljo, ob nalivih bodo spet narasli manjši vodotoki. Kot kaže sedaj bo več dežja na zahodu in severu Slovenije, v nedeljo čez dan pa lahko poplavijo tudi večje reke. Prav tako lahko marsikje pričakujemo plazenje zemlje. Lokalno lahko v 36 urah pade več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj