Šola ali dom? Polži hitrejši? Pustim se presenetiti

Šola ali dom? Polži hitrejši? Pustim se presenetiti

-
6 884

Malo razmišljam in se čudim, čeprav poznam počasno odzivanje oseb, ki so na odgovornih državnih položajih v Sloveniji. Še sploh, če se zgodi naravna katastrofa. Polži so hitrejši. V petek katastrofa, ki k sreči ni zahtevala žrtev, a vlada se bo o tem seznanila slab teden po uničenju številnih domov!? Hiter odziv, ni kaj.

Kolikokrat se v Sloveniji zgodi, da naravna ujma povzroči pravo katastrofo in prizadene toliko družin kot jih je minuli petek na območju Bele krajine, kjer je zaradi ogromne toče na stotine hiš s povsem uničeno strešno kritino, da o avtomobilih ne govorim. Slednji so za marsikoga s tega konca Slovenije nujni prevoz do dela oz. plače in posledično plačevanje davkov državi in javnim uslužbencem (pomagam pisarniškim).

In medtem ko gasilci, 90 in več odstotkov je prostovoljnih gasilcev iz vse Slovenije, ki odpravljajo posledice oz. poskušajo odpraviti uničenje in prekriti oz. vsaj s folijo zaščititi povsem uničene strehe domov, se bo naša politična srenja o katastrofi pogovarjala skoraj teden dni po uničenju oz. dan prej, na seji vlade v četrtek!

Pohvala Cerarju, da si je območje ogledal že naslednji dan. Pričakovali pa bi, da bi se poleg premiera države območje ogledali tudi nekateri ministri, še sploh pa sekretarji na ministrstvih, direktorji direktoratov, agencij itd., ki so na svojih pozicijah ne glede na vladajočo srenjo.

In še ena razlika je med Slovenijo in ostalimi t.i. razvitimi državami. Pri nas je namreč največ govora političnih veljakov in državnih medijev o sanaciji vrtca in šole. Torej institucij. Prav je, da jih obnovimo. Ampak na prvem mestu je človek, družina, dom.

A je morda kdo pomislil na hitro rešitev za ljudi, ki imajo povsem preluknjano streho domačega ognjišča, saj lahko v naslednjih dneh spet dežuje? (Ne verjamem, da imajo vsi prihranke po več tisoč evrov za prekritje strehe!) Šolska domača naloga bo tako morda malce razmočena, a k sreči se končuje šolsko leto, medtem ko na zaključno oceno politikov (ne glede na to, da so parlamentarne volitve že bile), še čakamo. Privoščimo jim odlično in dovolimo jim prepisovanje od Avstrijcev. Jim bo uspelo?

In kakšne so cene za streho (toča ni uničila le strešno kritino): od dobrih 9.000 do 15.000 € in več.

Za konec lahko dodam še to, da če se sam ne znajdeš v podobni nehvaležnih razmerah, ne veš kako hudo je.

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE za oškodovance zbira sredstva na humanitarnem računu, odprtem pri SKB banki SI56 0310 0111 1122 297 in preko SMS donacij na številko 1919 UJMA ali UJMA5, s katerimi lahko prispevate 1 evro ali 5 evrov.