petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaSolidarnostni dodatki in podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

Solidarnostni dodatki in podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

Vlada z novim interventnim zakonom predlaga izplačilo posebnega dodatka najbolj ranljivim skupinam, je na novinarski konferenci povedal finančni minister Andrej Šircelj. Do njega bodo upravičeni upokojenci s pokojnino nižjo od 714 evrov, pa tudi kmetje z dohodki pod 591,2 evra (stari nad 65 let), ki niso prejemniki pokojnin. Podaljšala se bo veljavnost turističnih bonov, in sicer do 30. junija 2022.

Upokojenci s pokojnino, nižjo od 510 evrov, bodo tako dobili 300 evrov izrednega solidarnostnega dodatka, tisti, ki imajo pokojnino med 510 in 612 evri, bodo dobili 230 evrov, prejemniki pokojnin od 612 do 714 evrov pa 130 evrov. Dodatek bo predvidoma izplačan že decembra.

Vlada poleg tega predlaga, da se enkratni dodatek v višini 150 evrov izplača tudi kmetom (nosilcem ali članom kmetije) z dohodki pod 591,2 evra, ki so stari več kot 65 let in ki niso prejemniki pokojnin. “Gre za solidarnostni dodatek, saj so na eni strani omejeni s covidom, na drugi strani pa stalno dobivamo informacije o zviševanju cen,” je pojasnil Šircelj.

Invalidom 150 evrov, dnevni dodatki za prostovoljce in civilno zaščito

Predlagajo tudi dodatek za invalide v višini 150 evrov. “Tudi tukaj mislimo, da je pomembno, da se invalidi po eni strani zaščitijo pred dvigom cen, po drugi strani pa pri svojem delovanju, delu življenju imajo določene omejitve, še posebej omejitve zaradi virusa, ki ne pojenja,” je razloge pojasnil Šircelj.

Dodatek oz. plačilo bodo dobili pripadniki civilne zaščite ter dijaki in študentje prostovoljci, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah. Dodatek bo znašal 30 evrov na dan za civilno zaščito in 25 evrov za dijake oz. študente.

Turistični boni podaljšani do 30. junija 2022
Podaljšali bodo tudi rok za unovčitev turističnih bonov oz. bodo vzpostavili pravno podlago za podaljšanje. Lanski boni (bon20) bi tako veljali do konca junija prihodnje leto. Letošnji boni (bon21) pa so lahko podaljšani s sklepom vlade, tako da tega ni treba urejevati zakonsko, je na novinarski konferenci še dejal Šircelj. (MMC RtvSlo)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča