Sonca ne bo manjkalo

0
84

Danes je bilo marsikje na Notranjskem in Dolenjskem že 27. dan v letošnjem letu nad 10 stopinj Celzija, kar je izjemno. Pred (večjim) izbruhom vegetacije nas varujejo le še razmeroma hladna jutra in pomanjkanje padavin. Če je že tako, naj tudi ostane, saj bi bila kasneje, morebitna pozeba, spet usodna.

Tudi nad Evropo je že več tednov ustaljen vremenski vzorec. Nad severnim Atlantikom kot po tekočem traku nastajajo globoki cikloni, ki se nato prek Britanskega otočja pomikajo proti Skandinaviji in jim tako prinašajo obilne padavine in močan veter. Medtem je večji del srednje, južne in tudi vzhodne Evrope pod vplivom obsežnega območja visokega zračnega tlaka in stabilnega vremena.

Dopoldne bo povsod sončno, popoldne pa bo iznad sosednje Avstrije predvsem nad severno Slovenijo prineslo nekaj oblakov. Kljub temu bo ob nizki vlagi vidljivost odlična, temperature pa visoke. S 14 stopinjami Celzija bo najtopleje na Goriškem. Ob maestralu bosta 2 stopinji manj na Obali, drugje pa bomo izmerili od 9 do 11 st. C.

Tudi gore bodo dopoldne obsijane s soncem, popoldne pa bo predvsem v severnih gorstvih občasno več oblakov, katerih višina bo nad najvišjimi vrhovi. Zjutraj bo še pihal zmeren severni veter, ki bo čez dan slabel in se obračal na zahodno smer.

V petek nas bo oplazila oslabljena hladna fronta, prehodno bo zapihal okrepljen severni veter. Nekoliko se bo ohladilo predvsem v višjih legah, po nižinah večjih sprememb ne bo. Soboto bomo začeli s hladnim jutrom. V alpskih dolinah, na Notranjskem in Kočevskem bo okoli -7, drugod -3 stopinje. Popoldne bo zapihal JZ veter, tako da temperature od nedelje do torka v večjem delu države ne bodo pod ničlo, čez dan pa bodo v nedeljo marsikje presegle 15, v ponedeljek pa ponekod na vzhodu tudi 20 stopinj. Vse dni bo prevladovalo sončno vreme. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj