Sončen in vroč konec tedna

0
160

Še ponoči in zjutraj je ponekod rahlo deževalo, prešla nas je oslabljena fronta. Ponoči pa je sneg nežno pobelil vrh naši vršacev, seveda tistih najvišjih, temperatura je bila okoli ničle. Sneg, ki ga ni bilo niti za centimeter, se ni obdržal. Čez dan je bilo okoli 5 stopinj.

Padavine in nižje temperature so v zadnjih dneh spet nekoliko ohladile celinske vode. Temperatura Blejskega jezera je okoli 23, Bohinjskega 21 st. C. Nekoliko več poguma zahtevajo reke. Kolpa in Nadiža imata 20, Krka pa 19 st. C. Zelo hladna ostaja Soča, ki v spodnjem toku dosega okoli 16 st. C.

Nad Slovenijo se je čez dan okrepilo območje visokega zračnega tlaka, razjasnilo se je. Nad SZ Evropo pa se nahaja obsežen in globok ciklon z oblačnim in deževnim vremenom. Zaradi vrtenja tega zračnega vrtinca v nasprotni smeri urinega kazalca bo nad naše kraje v prihodnjih dneh dotekal vse toplejši zrak, kar nam po enem tednu nižjih temperatur spet prinaša temperature okoli 30 st. C.

Kopasti oblaki, ki so nastali čez dan, se bodo ponoči posušili, visoko nad nami bo ostalo le nekaj tanke oblačne koprene, ki bo marsikje vztrajala tudi ob sončnem vzhodu. Jutro bo po nekaterih nižinah megleno in sveže, tako da bo že za dolg rokav. V alpskih dolinah, na planotah Notranjske in Kočevske se bo ohladilo do 8 st. C. Drugod bomo izmerili med 11 in 14, ob morju pa 17 st. C.

Pred nami je lepa sobota, a povsem brez oblakov ne bo šlo. Nebo bo večinoma prekrivala visoka oblačna koprena, ki bo vsaj deloma prepuščala sončne žarke, le na severu in vzhodu države se lahko oblačnost občasno nekoliko zgosti in spusti v nižje plasti ozračja. Temperature bodo zelo blizu povprečja za ta čas, kar pomeni, da bodo v večjem delu države med 25 in 27 st. C. Na Primorskem bo 29 st. C.

Kljub občasno povečani oblačnosti bo sobota zelo primerna za aktivnosti v naravi in tudi za obisk gora, saj ploh in neviht ne pričakujemo. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri, s katerim bo začel dotekati toplejši zrak. Na Kredarici bo popoldne okoli 11 st. C.

Nedelja in ponedeljek bosta sončna in vroča, kljub temu pa bodo noči razmeroma sveže, saj se bo tudi na Primorskem in v večjih mestih ohladilo pod 20 st. C. Torek bo še sončen in vroč, se bo pa zaradi dotoka bolj vlažnega zraka nekoliko povečala možnost za nastanek popoldanskih ploh in neviht. Predvidoma v sredo nas bo prešla fronta, ki bo z obratom vetra na SV-dno smer prinesla več oblačnosti in nekoliko nižje temperature, medtem ko so obilnejše padavine malo verjetne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj