Soparna sobota z dodatki

0
325

Ponoči bo deloma jasno, deloma oblačno in večinoma suho, ponekod se lahko izjemoma pojavi kakšna manjša ploha. Zjutraj bo največ sonca na Primorskem, drugod bodo že prevladovali oblaki. Še eno toplo jutro je pred nami. Temperature bodo zelo enotne, v večjem delu Slovenije bo zjutraj 18 ali 19 stopinj Celzija, kar je okoli 5 stopinj več od povprečja za ta del leta. Nekoliko bolj sveže bo le na SZ, kjer bo 14 stopinj.

Dopoldne bo še nekaj sonca, a bodo oblaki vse gostejši. Okoli poldneva ali še nekoliko prej se bodo začele pojavljati plohe in manjše nevihte, ki bodo popoldne zajele večji del Slovenije, večinoma suho bo le ob morju. Nastajali bodo nalivi, ki se bodo zaradi šibkih višinskih vetrov lahko dlje časa zadrževali na enem območju. Zvečer se bo dogajanje umirilo.

Zelo toplo in soparno bo. Na Primorskem se bo še ogrelo nad 30 stopinj Celzija, v preostalem delu Slovenije bo 28 ali 29 stopinj, okoli 24 jih bo na najbolj oblačnem in deževnem SZ države.

Sobota ne bo primerna za obisk gora, tudi v sredogorju bodo razmere precej neugodne. Oblačno in megleno bo že od jutra, ponekod bodo plohe in nevihte nastajale že dopoldne, popoldne pa bo pogosto deževalo povsod. S šibkimi južnimi vetrovi bo k nam dotekal zelo vlažen in topel zrak.

V nedeljo bo oblačno, zjutraj in dopoldne bo večinoma suho, od sredine dneva dalje pa bo ponovno pogosto deževalo. Dnevne temperature bodo za nekaj stopinj nižje. V ponedeljek bodo krajevne padavine pogostejše dopoldne, medtem ko bo popoldne delno oblačno in večinoma suho. Torek bo sončen in suh, dnevne temperature bodo blizu 30 stopinj Celzija. Več oblakov bo ponovno v nadaljevanju tedna in kot trenutno kaže nas bo ohladitev dosegla ravno ob začetku meteorološke jeseni. (Aleš Satler)