SP NOGOMET: ‘Vatreni’ v finalu s Francozi

0
248

Hrvaška nogometna reprezentanca je dosegla največji uspeh na nogometnem svetovnem prvenstvu, saj se je prvič uvrstila v veliki finale, potem ko je po podaljšku z 2:1 premagala Anglijo. Finale bo to nedeljo ob 18. uri. Hrvaška se bo pomerila s Francijo. Tekma za tretje mesto med Belgijo in Anglijo bo v soboto ob 17. uri.

Angleži so sicer na tekmi povedli že v 5. minuti in bili prvi polčas boljši, v nadaljevanju pa so Hrvati pokazali svojo kakovost in v 68. minuti izenačili in imeli do konca 90. minut še dve lepi priložnosti. Po prvih 90. minutah oz. 93. minutah je bil izid izenačene (1:1). Sledil je podaljšek, kjer so prvih 15. minut več pobude imeli Angleži, a priložnost za gol Hrvati, ki pa jo niso izkoristili oz. je strel angleški vratar obranil. V zadnjih 15. minutah pa so Hrvati spet prikazali boljšo igro in v 109. minuti z golom prišli do zgodovinskega uspeha hrvaškega nogometa. Slavili so 2:1 in se bodo v finalu pomerili s Francijo. Angleži bodo za tretjo mesto igrali z Belgijo.

pred tem….

V drugi polfinalni tekmi za veliki finale sta se pomerili Hrvaška in Anglija. Po 90. minutah in treh minutah sodnikovega dodatka še ni znano kdo bo finalist, saj je izid 1:1. Sledi podaljšek (2×15 min).  V 99. minuti so imeli Angleži po strelu s kota priložnost za vodstvo, a so se Hrvati obranili. V 107. minuti je imel priložnost Mandžukić, a je angleški vratar Pickford strel obranil. V 109. minuti, torej ob začetku drugega dela podaljška, pa je bil Mandžukić uspešen in Hrvaško povedel do vodstva z 2:1.

Gre za prvo srečanje reprezentanc na svetovnem prvenstvu. Že v 5. minuti so povedli Angleži s prostim strelom Trippierja. Polčas se je končal z enakim izidom.

V drugem polčasu so hrvaški nogometaši zaigrali bolje in od 60. minute imeli pobudo na svoji strani. V 68. minuti je za Hrvaško izenačil Ivan Perišić. Že dobre tri minute kasneje (72. min) je imel Perišić še eno priložnost, zadel je vratnico, žoga ni končala v angleških vratih. Nekaj minut kasneje je imel lepo priložnost tudi Mario Mandžukić, a je strel angleški vratar obranil.

V veliki finale so se že uvrstili Francozi, ki so premagali Belgijce.

(foto: FIFA)