SP ODBOJKA: Slovenija v polfinalu!

0
234
, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je dosegla največji uspeh v zgodovini odbojke v Sloveniji. Naši fantje so v četrtfinalu Svetovnega prvenstva po hudem boju s 3:1 (-18, 24, 19, 23) odpravili Ukrajino in se pred polno dvorano Stožice veselili največjega uspeha slovenske odbojke.

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: »Ukrajinci imajo nekaj igralcev svetovnega kova in so fenomenalno servirali. Izjemno fizično močni so v bloku in ni lahko zaključevati, če nimaš dobrega sprejema. V prvem nizu smo imeli težave v igri za menjavo, prav tako nismo dovolj pritiskali s servisom. Potem pa smo dvignili kvaliteto v vseh elementih igre in zmagali. Najbolj mi je žal, da v nadaljevanju prvenstva ne bomo mogli več igrati pred takimi navijači. Zelo smo jim hvaležni, da so nam pomagali pri uvrstitvi v polfinale.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: “V tem trenutku je težko dojeti, kaj smo dosegli, oziroma kaj je še pred nami. Ukrajinci so danes zares dobro servirali, praktično so igrali brez napake na servisu in v bloku. Mi smo po drugi strani tekmo začeli v krču, ampak smo se potem le sprostili in zaigrali bolje. Na koncu smo sicer nekoliko popustili, a ko je bilo potrebno, smo se zbrali. Rad bi se zahvalil celi Sloveniji, da se je ponovno združila in dihala z nami. Na Poljsko gremo nekaj naredit in prinesti nekaj nazaj domov.”

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: “Pritisk je bil zares velik, zlasti po tekmi Ukrajincev proti Nizozemski. Vedeli smo, da bo težko, da se borijo in se ne predajajo. Vedel sem, da bo prvi niz najtežji. V svoji ekipi sem videl karakter, odbojka, ki smo jo igrali danes, morda ni bila najboljša. Fantje so gotovo čutili pritisk, saj je bila v igri uvrstitev v polfinale. Na Poljsko gremo po zmago, drugače bi ostali doma.”

(Ana Oblak/OZS)

_______________________________________

Slovenci in Ukrajinci so se nazadnje srečali leta 2018 v Zlati evropski ligi, v kateri so se pomerili dvakrat. Na prvi tekmi v Ivano Frankivsku so bili s 3:0 boljši Ukrajinci, na povratni v Mariboru je s 3:2 slavila naša izbrana vrsta, ki pa v tem tekmovanju ni nastopala v polni zasedbi. V njej je sicer bil naš srednji bloker Jan Kozamernik, ki se zaveda, da ima Slovenija tokrat precej močnejša orožja kot takrat, a jih bo v obračunu z Ukrajinci potrebno izkoristiti v celoti: »Mislim, da imamo veliko razpoložljivih orožij, ki jih bomo lahko uporabili na tekmi proti Ukrajini. Morali pa bomo odigrati dobro in izkoristiti vse naše priložnosti in biti dobri v vseh elementih igre. Ta tekma je namreč odločilna, popravnih izpitov ni. Za nas je to srečanje kot finale in mislim, da moramo tekmo začeti z enakim pristopom, kot smo tisto z Nemci. Biti moramo odločni in mislim, da bo to ključ do uspeha. Ukrajinci so telesno zelo močna ekipa, igrajo zelo dobro v bloku in obrambi in zagotovo nam ne bodo pustili zaključevati lahkih žog. Vemo, da če jim steče servis, nas lahko postavijo pod velik pritisk, zato jih bo treba pri tem elementu omejiti. Ne smemo jim dovoliti lahkih točk in jim dati možnosti, da se razigrajo. Če bomo dobro servirali, dobro sprejemali njihov servis in če ne bomo prejemali direktnih točk, bo to že velik del na poti do uspeha. Morali bomo biti potrpežljivi in izkoristiti našo tehnično kakovost.«

(foto:Foto: Anže Malovrh/kolektiff)