sobota, 18 maja, 2024
DomaVremeV&F: Uničujoče nevihtne celice kot po tekočem traku

V&F: Uničujoče nevihtne celice kot po tekočem traku

Pred nami so vremensko burni dnevi. Že v poznih večernih urah je Slovenijo iz Italije dosegla prva močnejša predfrontalna nevihtna celica, ki se je nad Primorsko še okrepila in se pomaknila proti notranjosti in vzhodni polovici Slovenije. S Primorske (na Ajdovskem, Goriškem) in Notranjske poročajo tudi o veliki toči. Tudi ponekod na Dolenjskem je padala manjša toča. So pa prehod nevihtne linije spremljale številne razelektritve oz strele. O težavah zaradi vremena poročajo tudi z območja Ribnice, Sodražice, Ivančne Gorice, pa z Gorenjske, Notranjske, Koroške, Štajerske.

A razmere se še ne bodo umirile, saj nad Italijo nastajajo nove nevihtne celice, ki se pomikajo proti Sloveniji.

Za torek pa je oranžni vremenski alarm prižgan za celotno območje Slovenije. SPREMLJAJTE RADARSKO SLIKO PADAVIN ARSO -TUKAJ.

“Sproti je treba spremljati stanje opozoril in predvsem radarsko sliko, ki govori o tem, kako hitro se bližajo neurja, ter omejiti aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno,” poudarja meteorolog Brane Gregorčič. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan dodaja, da je treba upoštevati tudi navodila vseh pristojnih služb, ki bodo na terenu.

Na meji med dvema zelo različnima zračnima masama – hud vročinski val nad Sredozemljem in pa hladno atlantsko vreme nad severom Evrope – nastajajo intenzivni vremenski procesi, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil meteorolog Brane Gregorčič, ko je skupaj s poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom napovedal, da je pred nami spet burno vremensko dogajanje.

Kot je poudaril Gregorčič, je treba biti v naslednjih 36 urah zelo pozoren na vremensko dogajanje: “Sproti je treba spremljati stanje opozoril in predvsem radarsko sliko, ki govori o tem, kako hitro se bližajo neurja, ter omejiti aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno.”

“Treba je upoštevati navodila vseh pristojnih služb, ki bodo na terenu – pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, policistov,” je dodal Šestan, ki je povedal tudi, da je že izdal odredbo po povečani stopnji pripravljenosti in jo “raztegnil” do četrtka zjutraj. V pripravljenosti je tudi del pripadnikov Slovenske vojske, ki na določenih prizadetih območjih pomagajo že zdaj.

Začelo se bo že nocoj

Vremensko dogajanje je podobno tistemu iz prejšnjega tedna, ko je nastala velika škoda praktično povsod po državi. “Današnja situacija spet nakazuje na veliko verjetnost podobnih dogodkov, kot smo jim bili priča v preteklem tednu. Že zvečer in ponoči pričakujemo razvoj prvih močnejših neviht predvsem v severni Sloveniji, te se bodo jutri tam nadaljevale,” je Gregorčič izpostavil predvsem območja Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja.

Ta aktivnost se bo nato pomikala proti jugu, zato je za torek izdano oranžno opozorilo za celotno Slovenijo.

Še večja težava bodo nalivi v torek čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. “Najbolj nas skrbijo območja, ki so bila prizadeta v prehodnih ujmah. Hidrološko gledano je to predvsem severovzhod Slovenije, kjer smo že imeli visoke poraste hudourniških voda, in tam bodo najhitrejši porasti tudi jutri,” je opozoril.

V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bodo tudi na Agenciji  za okolje RS (Arso) spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot so ga letos že nekajkrat letos.

Kot je dodal Gregorčič, je treba biti povsod po Sloveniji pozoren že pred prehodom vremenske fronte, ki je sicer napovedan za torkove  večerne ure: “Možen je razvoj posameznih močnih neviht podobnega tipa, kot so bile tiste, ki so povzročale obsežne vetrolome pred leti na Črnivcu, v naselju Gozd in okolici ter proti Gornjemu Gradu.”

Predvidoma nas bo prešlo več nevihtnih pasov

Pred nami so torej novi vremensko burni dnevi. Močne nevihte bodo tudi tokrat nastajale nad Italijo in Švico in se nato z močnim višinskim zahodnikom pomikale proti vzhodu in dosegle tudi Slovenijo. Do noči na sredo, ko nas bo preplavil občutno hladnejši zrak, nas bo predvidoma prešlo več nevihtnih pasov, ob katerih bodo glavno nevarnost sprva predstavljali orkanski sunki vetra in toča, v torek čez dan, zvečer in v noči na sredo pa tudi siloviti in dolgotrajni nalivi, ki lahko povzročijo hudourniške poplave. Agencija RS za okolje (Arso) je za sever Slovenije za popoldne izdala oranžno vremensko opozorilo pred močnejšimi krajevnimi nevihtami.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča