četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaSpet višje položnice za energente

Spet višje položnice za energente

Spet bomo plačevali več za elektriko – že junijske položnice bodo višje. Za to je poskrbela Golobova vlada, ker ni podaljšala začasnega znižanja DDV na energente, ki se izteče jutri.

Ukrep znižanja stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo se na podlagi veljavnega zakona izteče 31. maja 2023 in ne bo podaljšan, saj je bil ukrep sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene.

Vlada je tako že podaljšala regulacijo cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala in srednje velika podjetja do konca leta. To pa pomeni, da bodo gospodinjstva, mali poslovni odjemalci in mala in srednje velika podjetja še naprej plačevala elektriko in plin po nižjih cenah, kot bi sicer, če regulacije ne bi bilo.

S tem ukrepom vlada gospodinjstvom, prebivalkam in prebivalcem še naprej blaži in pomaga premagovati energetsko draginjo. Malim poslovnim odjemalcem in malim in srednje velikim podjetjem, ki so generator gospodarskega razvoja, pa omogoča tisto, kar ti najbolj potrebujejo, in to je stabilno in predvidljivo okolje za poslovanje.

Za leto 2023 predvidevamo milijardo evrov pomoči gospodarstvu. Podjetjem bomo subvencionirali plačilo visokih cen energentov, pripravili smo dva ukrepa za ohranitev delovnih mest.

Povprečni gospodinjski odjemalec je na letni ravni z našimi ukrepi prihranil od 110 do 334 evrov za dobavo električne energije in od 90 do 675 evrov za dobavo zemeljskega plina. Obseg podpore prebivalcem in gospodarstvu je v letu 2022 znašal okoli 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2023 pa načrtujemo ukrepe v višini 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča