četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaSporna novela Zakona o vodah, mi vemo, a smo nemočni

Sporna novela Zakona o vodah, mi vemo, a smo nemočni

Ne glede na vse razprave je Slovenija v zadnjih desetletjih postala plenilka tistih, ki imajo finance, kako so jih dobili, pridobili in kako slednje opravičujejo, se lahko vprašamo in vsi, ki so na položajih ustoličeni in se presedajo iz enega v drugi resor. Pred nadaljevanjem branja. Nihče izmed normalnih državljanov si ne dovoli to, kar počne politično-gospodarska elita (slednja v Sloveniji zelo povezana oz. imajo politiki svoja podjetja, čeprav to zanikajo, marsikdo prekriva) in pika, za vedno in brez flancanja. Moralisti, ki z državnim žegnom uničujejo slovensko krajino za svojo rit, drugim pa ukazujejo.  Andrej, po mojem vedenju kar veliko poznaš, kajne? Morda si preberi članke, o katerih sem pisal, pa vem, da zadevo dobro poznaš o t.i. nedopustnih posegih na reki Krki in si jih najverjetneje prebral.

Po številnih pobudah, opozorilih in shodih okoljevarstvenikov, s katerimi so neuspešno pozivali poslance k zavrnitvi novele Zakona o vodah, zdaj posegajo po referendumu. Vložiti morajo najmanj 2500 podpisov za pobudo referenduma, iniciative pa zagotavljajo, da imajo podpisov več kot dovolj. Ročno zavoro na novelo zakona pa bi lahko zategnil tudi Državni svet, ki bo glasoval o odložilnem vetu.

Ker peticija s 40.000 podpisi ni bila dovolj, da bi poslanci v hramu demokracije pri sprejemanju za mnoge spornega zakona o vodah stopili korak nazaj, okoljevarstveniki zdaj delajo korak naprej. Ciljajo na referendum. “Podpisi se še štejejo, ogromno jih bo še prišlo jutri, ampak mi jih imamo že zdaj dovolj, jutri dopoldan pa bo to oddano,” pravi Uroš Macerl iz Eko kroga.

Ministrstvo za okolje je po številnih opozorilih nevladnikov iz novele zakona sicer umaknilo člen, ki bi na vodovarstvenem območju dovoljeval gradnjo objektov, ki uporabljajo nevarne snovi, ne pa tudi člena, ki omogoča gradnjo na priobalnem pasu. Tako lahko po novem na vodnem ali priobalnem zemljišču – denimo ob reki, jezeru ali morju – zraste objekt za javno uporabo. Na primer hoteli, gostišča, lokali, igrišča, parkirišča.

A strokovnjaki opozarjajo, da bi to lahko ogrozilo vir pitne vode. “Priobalna območja imajo svojo funkcijo in filtrirajo vodo iz površinskih voda. Na priobalnih območjih se napajajo podzemne vode in od tam se črpa pitna voda,” razloži Miha Stegel iz iniciative Danes.

Zato upajo na podporo ljudi, saj morajo po začetnih 2500 podpisih za razpis referenduma zbrati še dodatnih 40.000. “Do narave imamo nek mačehovski odnos, ne znamo je varovati. To ne pelje nikamor,” pravijo naključni mimoidoči. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pa vse očitke zanika. “Da se lahko gradi, mora biti skladno s prostorskimi akti. Sicer se ne sme,” pove.

Že v torek bo državni svet glasoval o vetu. Če bo izglasovan, bi pomenilo, da bi o noveli zakona državni zbor moral odločati ponovno, a bi koalicija za sprejem potrebovala absolutno in ne navadne večine – torej najmanj 46 glasov. Ki pa jih za zdaj neuspešno iščejo tudi za druga glasovanja. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča